Семейството на дългогодишна учителка по математика връчва парична награда в нейна памет

Парична награда, грамота и плакет ще получават млади дарования в областта на математиката. Финансово наградата е осигурена от семейството на Христина Маркова, учител по математика с 40-годишен стаж, директор на училище в с. Осенец, учител в СОУ „Хр. Ботев“, ръководител на школа „Математика“ в Център за ученическо техническо и научно творчество в продължение на 11 години. ЦПЛР-ЦУТНТ е работното място, в което Христина Маркова работи до последния си ден през септември 2021 г., организирайки новата учебната година, подготвяйки деца за входните нива по математика.

Затова на 26 май 2022 г. от 15 ч. в ЦПЛР-ЦУТНТ директорът Цветанка Русева за първи път ще връчи награда на името на Христина Маркова. Ще я получат две абитуриентки, най-изявените участници в школа „Математика“. Това са близначките Ася и Симона Андрееви от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“.

YouTube

Средствата са осигурени от семейството на Христина Маркова – от дъщерите й Христина Досева и Милена Димитрова, заедно със зет й Делян Досев и внуците й Димитър Досев и Добромир Цолов. В бъдещея обачея ще бъдат потърсени и ангажирани дарители от Германия. Ще бъде организирана и възможност за творчески ваканции на талантливи математици в немски семейства.

Предстои учредяване на Фондация „Христина Маркова“. Точният регламент за кандидатстване за наградата в нейна памет ще бъде публикуван догодина, тъй като тазгодишните носители на наградата вече са определени. Предвижда се носителят на наградата да бъде избран след състезание по математика в няколко кръга. Вероятно ще има и поощрителна награда за други изяви в областта на математиката. Състезанието се обмисля и планира съвместно с преподавателя по математика Емилия Станкова от ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, на която наследниците на Христина Маркова се признателни за идеите и за помощта.

Искрените им благодарности са отправени и към Цветанка Русева, както и към ръководения от нея ЦПЛР-ЦУТНТ, за това, че приемат и подкрепят инициативата. Наследниците на Христина Маркова са отворени за нови идеи, които да реализира бъдещата фондация. „Нека с добри дела да оставим в спомените си един прекрасен учител и човек“, обобщава Христина Досева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе