Как да изберем офис стол, на който да прекараме целия си работен ден?

Един офис стол трябва да бъде не просто удобен, а свръхудобен, за да създава комфорт през целия работен ден. Той трябва да разполага с надежден механизъм, който позволява лесна промяна на положението на седалка, подлакътници и облегалка. Бутоните и лостовете на избраните офис столове трябва да бъдат разположени на достъпни места, за да може регулирането да става бързо и безпроблемно.

Кои са важните детайли за офис стол

Когато избирате такъв, трябва да сте сигурни, че можете да прекарате седнали на него продължително време, като постоянно променяте позата на работа. Само така ще избегнете умората и напрежението в мускулите и гръбнака. Обърнете внимание на важните детайли, сред които е тапицерията. Добре е тя да бъде от дишаща, неплъзгаща материя, която се почиства лесно. Газовият амортисьор за регулиране на височината е много важен, за да сте здраво стъпили на земята в седнало положение.

YouTube

Наклонът и височината на облегалката трябва да могат да се регулират според ръста на всеки. Предимството на облегалки от решетка, вместо твърда рамка, е че приемат формата на гръбнака. Дълбочината на седалката е важна за удобството и за правилното разпределение на тежестта на тялото. Подлакътниците имат съществена роля за офис стола за компютър, тъй като придържат ръцете по време на работа с клавиатурата.

Търсейки ергономичен модел, не трябва да пренебрегваме неговия дизайн. На класическо и по-консервативно обзавеждане подхождат неутралните цветове. Черното, кафявото и тъмно синьото се приемат за такива. Ако обстановката е в модерен стил и по-ярки нюанси, то столът също трябва да е в тон с офисните мебели. 

Видове офис столове

Качественият модел гарантира удобна позиция на тялото през целия ден, осигурява необходимия комфорт и допринася за повишаване на работоспособността. Стандартните видове офис столове са:

  • работен – практичен, канцеларски модел, без допълнителни екстри, същевременно достатъчно евтин;
  • посетителски – без колела, с изчистен дизайн и на достъпни цени, предназначени за заседателни зали и офис помещения за изчакване;
  • президентски – висок клас модели, характеризиращи се с максимално ниво на удобство и богат набор от функционалности;
  • ергономични – с удобен и мултифункционален дизайн за бюро, създадени за хора с професии, които изискват продължителен престой на едно място;
  • директорски или шефски – малко по-големи от стандартните, ортопедични, кожени, с колела за удобно плъзгане и други допълнителни опции;
  • геймърски – оборудвани с много екстри и възможност за персонализиране.

От онлайн магазина на Икеа препоръчват да инвестирате в качествен офис модел, който отговаря на вашата дейност и е едновременно здрав и удобен. 

Какви допълнителни качества притежава перфектният офис стол

Нивото на удобство винаги е водещо, без значение дали обзавеждате работното пространство или компютърния кът у дома. Материалите, от които са изработени офис моделите, трябва да са високоустойчиви на износване, за да имат дълъг период на използване. За високото ниво на комфорт допринасят регулируеми подлакътници и облегалки, вградени възглавници за поддържане на главата, люлееща функция, мрежести материи, които осигуряват постоянно проветрение и др. 

За продължителна и пълноценна работа моделът, който изберете, трябва да притежава допълнителни качества. Някои усъвършенствани устройства имат способността да помнят параметри и позиции на тялото и успешно се адаптират към всеки човек. Наклонът на облегалката спрямо седалката трябва да бъде малко повече от 90 градуса, за да няма болки в гърба по време на работа.

Как да изберем работен стол за дете

Колкото по-малко е детето, толкова повече трябва да го държим далеч от компютъра и бюрото. Когато навлезе в ученическата възраст, която изисква повече часове за домашна подготовка и обучение, трябва да помислим за негово собствено работно място, включващо подходящ стол. Основните изисквания, на които трябва да отговаря са безопасност, стабилност и ергономичност. Най-добре той да бъде с функции за регулиране, за да може височината на седалката да се коригира, докато детето расте.

Позицията на тялото трябва да е съобразена с нивото на клавиатурата на компютъра, а подлакътниците да са тапицирани за по-голямо удобство при продължителен престой. На детските модели подхождат ярки тапицерии, които са интересни, забавни и в синхрон с цялостното обзавеждане на детската стая. Избягвайте изкуствени материи и такива с токсично оцветяване. Преди да купите това, което сте избрали, накарайте детето да седне в стола и разберете как се чувства. Изборът винаги е строго индивидуален и трябва да отговаря на възрастта, ръста, теглото, стойката и конкретните нужди на детето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе