Вдигат цената на тока с 3.3% от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на електроенергията за битовите потребители от 1 юли да бъде изменена средно с 3,3 %.

За клиентите на „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ разчетите сочат увеличение на крайната цена с 2,39 %, за „ЕВН България Електроснабдяване“  – с 3,46 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 4,56 %. В тези цени са включени цената на електроенергията и цените за мрежовите услуги.  

YouTube

Това предвижда доклад към публикувания днес доклад към КЕВР за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2022 – 30.06.2023 г.  

Независимо, че енерго-преносните предприятия заявиха значително повишаване на своите разходи за пренос, Комисията намери резерви в системата за да неутрализира този фактор. За да сведе до минимум увеличението за битовите потребители, КЕВР приложи регулаторни механизми по отношение на ценовия микс за регулирания пазар. Делът на електроенергията от АЕЦ Козлодуй се увеличава до 30%. Намалява се цената на електроенергията от хидроцентралите на НЕК. Тези мерки дават възможност за да бъде компенсирано увеличението на разходите за пренос на ЕСО и на електроразпределителните дружества „ЕВН България Електроснабдяване“, „Електрохолд Продажби“ /ЧЕЗ/ и ЕНЕРГО-ПРО Продажби“.   

С предприетите от КЕВР регулаторни мерки общото увеличение за битовите потребители е само 3,3% за периода 1.07.2022-30.07.2023 г.  По този начин те са защитени от високата динамика на цените на енергийните пазари, които доведоха до ръст от 45% за домакинствата в останалата част на Европа.

Предложението на Комисията за цени на електроенергията предстои да бъдат разгледано на открито заседание, обществено обсъждане и окончателно приети на 1 Юли 2022г.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе