Концерт на Капанския ансамбъл пред познавачи на българския фолклор от САЩ, Великобритания, Франция и Германия

Артистите от Капанския ансамбъл изнесоха едночасова програма пред група чужденци от САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Всички те изучават български народни танци в своите държави под ръководството на Илиана Божанова – един от българските хореографи, допринесъл в много голяма степен за популяризирането на българския фолклор по света. Нейните фолклорни класове се превръщат в наръчник за много групи в САЩ, Канада, и Европа.

YouTube

„Вие поднесохте този незабравим спектакъл пред публика от САЩ, Франция, Великобритания и Германия – богати държави, с богати хора. Но те нямат това, което имаме ние и са готови на всичко, за да се докоснат до фолклора ни!“

„Сигурна съм, че тази наша първа среща няма да е последна и че днес поставихме началото на нашето приятелство“, каза след концерна на капанци Илина Божанова.

В България тя изгражда и ръководи певчески, танцови и музикални групи с репертоар от различни фолклорни области на страната. Завършила е Националната академия за танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Автор е на колекция от музикални и видео записи, специфично създадени за ученици по народни танци и музика. В момента е  художествен ръководител на ансамбъл „Войводинци“ към читалище „Виделина“ в пловдивското село Войводиново.

Водената от нея сборна група чужденци е на обиколка из България за среща очи в очи с българското материално и нематериално културно-историческо наследство. В неделя групата бе в Гецово, където Ансамбълът за изворен фолклор „Капанска китка“ пресъздаде традиционната капанска сватба , а всички самодейци от местното читалище и приятелите им  от читалище „Напредък“ в Разград изнесоха съвместен концерт.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе