Завъртя се и вторият ден от „Шарената въртележка“

„Втори ден се върти „Шарената въртележка“ на едноименния празничен детски фестивал и в нея има различни неща, за всекиго по нещо. Днес е вашият празник, деца, и не се притеснявайте да искате всичко от родителите си, днес ви се полага“ – каза на малките участници във втория ден от фестивала заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров. Той призова децата, ако имат и идеи, които да бъдат включени във фестивала, да ги споделят и ръководството на Община Разград ще се постарае да ги включи за изпълнение на следващ етап.

YouTube

На откриването на една от дейностите от  фестивала „Шарената въртележка“ – работилничките на основните училища в Разград, Центъра за работа с деца и училища „Европа“ г-н Грънчаров се обърна към децата и родителите и с призив да подкрепят инициативата в подкрепа на 17-годишния Мартин Христов, който страда от тежко заболяване. Приходите от продажбата на продуктите, които се продават на един от щандовете, са за лечението на момчето. „За да сме щастливи, трябва и да сме добри” – каза г-н Грънчаров на децата на площада пред Общинския културен център.

През целия ден малките жители и гости на Разград имаха възможност да се качат срещу символична цена на шарената въртележка или да използват другите атракциони на площада.

Предобяд родителите на по-малките деца пък можеше да се запознаят с предимствата на всяка от детските градини в областния град. Презентациите им бяха под шатрите около фонтана пред Новия театър. Те бяха посетени от ресорния заместник-кмет Хабибе Расим.

В следобедните часове там се настаниха работилничките на Центъра за работа с деца, СУ“Христо Ботев“, ОУ“Васил Левски“, ОУ“Н. Икономов“, ОУ“Н.Й.Вапцаров“, ОУ“Отец Паисий“, ОУ“Ив.С.Тургенев“ и училища „Европа“. В тях децата можеха да се научат сами да си направят капанска китка, рисунка с природни материали или друг артикул или пък да придобият нови умения. Изработеното оставаше за тях. След няколкочасова работа ангажираните в работилничките получиха сладка почерпка от Община Разград – сладолед.

Голям беше интересът към уроците по народни танци „На хорце с „Хорце”. Учител по кръшните български танци бе ръководителят на ДТШ”Хорце” към ЦПЛР Център за работа с деца Румен Иванов, помагаха му неговите възпитаници от школата. Първо стъпките научиха децата, а след тях на хорото се хванаха и родителите им.

Съвременни танци последваха фолклора. Представяха ги тийнейджъри от СНЦ”Фабрика Детските мечти” и образователно-увеселителния център „Веселата панда”. В почивките между танците раздадоха разноцветни прахчета и в края на изпълнението на „Макарена” започна „Цветна фурия”. Безвредните и лесно отстраняващите се с пране боички оцветиха косите, лицата и дрехите на стотиците деца, събрали са на площада.

Това обаче е краят само на втория ден от Празничния детски фестивал „Шарената въртележка”. Фестивалът, организиран от Община Разград и Центъра за работа с деца продължава и в събота, 4 юни. Тази част от фестивала е под надслов „Забавен ден с моя домашен любимец“ и се организира от Община Разград, Зоокът Разград и Приюта за бездомни животни и скитащи кучета. Ще започне с конкурс „Моят домашен любимец“, който ще се проведе в района на Ронда в Градския парк. Записването за него ще е между 9,00 и 10,30 ч. на 4 юни. Само при записване с домашен любимец куче ще е необходимо представяне на паспорт за регистрация. Възможно е и предварително записване на тел. 084 618 251. Конкурсът започва в 11,00 ч., а награждаването ще е в 13,00 ч. След нещо ще има и киноложка изложба, демонстрации на полицейски кучета. Там ще бъде подредена и изложбата от първия фотоконкурс на тема „Моят лаещ любимец“. В 13,30 ч. поздрав към участниците в „Забавен ден с моя домашен любимец“ ще отправят музикални таланти от ЦРД. И в този ден приказни герои от СНЦ”Фабрика Детските мечти” отново ще забавлява децата.

Не е част от фестивала, но също е посветено на Деня на детето, и монтирането на 2 юни близо до входа на Общинския културен център на 7-метрова стена за катерене, която ще може да се използва безплатно от малките жители на Разград.

 

 

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе