Румян Занев отбеляза 70-ия си рожден ден и 45 години творческа дейност на сцена с концерт

С авторски спектакъл „С танците на Румян Занев“ хореографът, бивш директор и дългогодишен художествен ръководител на Капанския ансамбъл отпразнува 70-я си рожден ден и 45 години творческа дейност на сцена.

Занев бе и режисьор на програмата. Първи пред публиката в залата на Общинския културен център бяха изпълнители от всички поколения игралци на Капанския ансамбъл и Детския танцов ансамбъл „Лудогорче“. В пъстра китка те припомниха танци, създадени от Румян Занев. Последваха емблематични негови произведения в изпълнение на танцьорите от Капанския ансамбъл, които бяха на сцената заедно с колегите си от хора и оркестъра на състава.

YouTube

В професионалната биография на Румян Занев има над 50 танца и режисура на над дузина спектакли. А за танца му „Любовта на ратая“, който се играе в цяла България и в света, има отпечатана пощенска марка в САЩ.

Във витрината на успехите на хореографа са подредени десетки награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Там са и отличията „Никола Икономов” на Община Разград, „Златна лира”, „Кристална лира” и „Кристално огърлие“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цялостно творчество и безспорни постижения в българската хореография. Румян Занев е Почетен гражданин на Разград и носител на Почетния знак на президента на Република България.

Танцът е божествена игра, дадена на човека, за да се развива духовно, каза Румян Занев след края на концерта. „Благодаря за подкрепата през годините на Община Разград и колегите от Капанския ансамбъл, без които не бих могъл на реализирам идеите си“, сподели развълнуван творецът под бурните аплодисменти на публиката в препълнената зала. Специалните благодарности на твореца получиха и почитателите му през годините, които неизменно са били на авторските му концерти и режисираните от него спектакли. И накрая – на верните на изкуството ветерани танцьори и на всички, дали по нещичко от себе си за празника.

Поздравителен адрес, цветя и икона на света Богородица получи Румян Занев от Капанския ансамбъл. Поздравителни адреси имаше още от: областния управител Деян Димитров, от Община Разград и Клуб по танци „Капанци“. А международната фолклорна асоциация на националните фолклорни федерации удостои юбиляра с Почетния знак на асоциацията за изключителния му принос в популяризирането на българския фолклор.

Концертът с „Танците на Румян Занев“ бе реализиран с изключителната подкрепа на Община Разград, Капанския ансамбъл и много приятели на хореографа. Кошниците с цветя от близо и далеч за празника на Занев бяха десетки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе