Неда Антонова, „Чинари“, Боровското съкровище и наш съгражданин на 7 хиляди години представят „Белите нощи на Разград“ на 23 и 24 юни

Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград“, който се организира от Община Разград, ще се проведе следващата седмица.

На 23 юни, четвъртък, културните институции в Разград ще влязат в музеите и ще бъдат символични домакини на посетителите. В 19,00 ч. отваря врати Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. В нея сред картините от последното издание на пленера „Мистика и реалност“ ще се представят талантливи възпитаници на ЦПЛР Център за работа с деца – от Градския Мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова и от класа по поп пеене с ръководител Свилена Дечева.

YouTube

В 19,30 ч. в къща музей „Станка и Никола Икономови“ започва представянето на най-новата книга на една от най-популярните съвременни авторки в страната Неда Антонова „Жените в българската история“. Надсловът на вечерта е „Силните жени в историята и духовния живот на българите“, а символичен домакин на събитието е Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“.

В 20,30 ч. културният празник продължава в къща музей „Анание Явашов“, там символичен домакин е НЧ“Развитие 1869“. В къщата музей ще се срещнат няколко епохи. Посетителите ще могат да разгледат изложбата от находки „Кремъчна работилница и некропол от с. Каменово“, както и мултимедийната презентация с културните акценти от живота на стария Разград и ролята на Анание Явашов в него, актьорите от Младежка формация за театър „Импулс“ ще представят премиерата на пиесата „Смоковете“ по Йордан Радичков.

Капански ансамбъл е домакин в Етнографския музей. Там от 21,30 ч. започват „Еньовски традиции и наричания“: обреда „Еньова буля“ и „Болна Яна“ – танц, пресъздаващ ритуал. Посетителите ще минават под еньовски венец и ще получават по китка с билки, които по традиция се берат на Еньовден.

Първата от „Белите нощи на Разград“ завършва с танци и песни в двора на къща музей „Димитър Ненов“. Там символичен домакин е Театрално музикален център-Разград. Традицията в организирането на  „Белите нощи“ предвижда на това място всяка година да се представя държава, чиято култура е оставила отпечатък върху развитието на българските традиции и култура. Темата тази година е „Турският фолклор в културното и духовното наследство на Разград“. Програмата в тази къща музей започва в 22,30 ч.

Археологическите находки в село Каменово поставят началото на втората от „Белите нощи на Разград“. За пръв път на първи етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет на наш съгражданин от преди 7 хиляди години. Той е открит през 2016 г. в село Каменово при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от НАИМ при БАН, РИМ-Русе и РИМ-Разград. Откритото тяло е на мъж, силно свит наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва-чук. В гроба е намерен и спондилус – мида, използвана преди хилядолетия за изработка на накити. При разкопките е изваден във вида, в който е намерен, целият гроб, досега е съхраняван в Каменово, за пръв път се представя в Разград. Учените са установили, че находката е от каменно-медната епоха, от преди близо 7000 години.

На втория етаж на Интерактивния музей на Абритус посетителите ще могат да видят ценности от друга далечна епоха – Боровското съкровище от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионален исторически музей-Русе гостува само в този ден в Разград. Боровското съкровище е тракийско, включва 5 красиви сребърни съда с позлата – три ритона, каничка-ритон и разлата купа.

Интеактивният музей ще е отворен за посещения от 19,30 до 21,00 ч.

Новият момент във фестивала „Белите нощи на Разград“ е награждаването на победителя в първия Национален литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Конкурсът се организира от Община Разград съвместно със Съюза на българските писатели, творби за първото му издание изпратиха 31 автори от цялата страна. Церемонията по награждаването ще се проведе на Вила „Урбана“ на Абритус от 21,30 ч., а след нея започва танцовият спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ „Мистичен ритъм“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе