„15 години – приобщаващо образование“

На 20.06.2022 г. в хотел „Централ“, гр. Разград се проведе първата областна конференция в област Разград в сферата на приобщаващото образование. Конференцията се организира по повод 15-годишнината на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – област Разград и в нейната програма бяха представени най-добрите педагогически практики, реализирани в училищата и детските градини от област Разград за работа в областта на приобщаващото образование.

Скъпи гости на събитието бяха г-жа Хабибе Расим – заместник-кмет и директорът на РД „Социално подпомагане“ гр. Разград – Татяна Костова, директори на училища и детски градини, учители в детските градини и училищата, специалисти, родители и деца със специални образователни потребности.

YouTube

Форумът бе открит от директора на Регионален център – Разград Милена Стоянова, която припомни първите стъпки на институцията и че в центъра на образователната система стои детето. И въпреки предизвикателствата, през които е преминало приобщаващото образование, подкрепата за децата със специални образователни потребности, винаги е имала смисъл и се измерва най-вече с любовта, постиженията и грейналите детски очи.

Г-жа Хабибе Расим поздрави целия екип на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование по повод 15 годишнината от дейността им като държавна институция. Поздрави учителите, които с душа и сърце работят за това децата със специални образователни потребности да заемат достойно място в училищната среда и да се развиват, като изрази своя респект към педагозите, ангажирани с приобщаващото образование. Г-жа Расим пожела успешна работа на конференцията.

Преди началото на същинската част на конференцията, поздрав към участниците отправиха талантливите деца и ученици, заедно с техните ресурсни учители. Те демонстрираха как успешно работи приобщаващото образование и дадоха пример за успешна съвместна работа на деца със специални образователни потребности заедно с децата от групите в детските градини – заедно те пеят, играят, танцуват, те са приятели. В специалния музикално-театрален поздрав участваха: деца от ДГ „Лудогорче“ – Разград, ДГ „Славейче“ – Разград, ДГ „Незабравка“ – Разград и СУ „Христо Ботев“ – Разград.

След вълнуващото изпълнение на децата деветгодишния Мерт Аджартабак от НУ „Васил Левски“ – Лозница с ресурсен учител Селиме Исмаилова изненада присъстващите. Този малък талант, който е влюбен в географията, а и не само, удиви всички с интересни знания и умения. Момчето разпозна без грешка 50 знамена на държави от целия свят, прочете и няколко фрази, изписани на глаголица.

Своя натрупан, през тези 15 години, опит споделиха освен специалистите на Регионален център – Разград и директори, ресурсни учители, психолози, логопеди от ПГ-Кубрат, ОУ „Васил Априлов“ – Исперих, ОУ „Васил Левски“ – Разград, ОУ „Никола Икономов“ – Разград, ПГТС „Христо Смирненски“ – Разград, ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Васил Левски“ – Беловец, ЦСОП – Кубрат, ОУ „Христо Смирненски“ – Кубрат, ДГ „Детелина“ – Разград, ОУ „Отец Паисий“ – Подайва и ПГССХВТ „Ангел Кънчев“ – Разград.

В търсенето и запазването на своята уникалност, ние осъзнаваме, че ще сме изгубени в безкрая на многообразието, ако не споделяме с другите и не черпим от техния опит. Така по време на форума участниците представиха своите добри практики и предложиха нови възможности за включване на децата и учениците със СОП в живота на училищата и детските градини. Бяха представени презентации, доклади и видеофилми пред участниците.

Истински фурор предизвика видеофилма, подготвен от Венелина Василева – ресурсен учител в РЦПППО – област Разград и Здравка Тасева – старши учител в ДГ ,,Детелина“ гр. Разград. Те запознаха участниците в конференцията с един малък математик Уур Феимов на 5 години и половина, който демонстрира своите знания да събира и изважда многоцифрени числа и дори да умножава многоцифрено число с едноцифрено. Детето беше в залата заедно с майка си по време на представянето и искрено се зарадва на бурните аплодисменти.

Екипът на Регионален център – Разград изказва своята огромна благодарност към всички скъпи гости, колеги и приятели, които станаха част от това събитие, с което обогатихме вижданията си и разширихме опита и познанията си.

„15 години – приобщаващо образование“На 20.06.2022 г. в хотел „Централ“, гр. Разград се проведе първата областна…

Posted by Регионален център – Разград on Tuesday, June 21, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе