Колко често да перем мокетите и килимите у дома

За да бъде един дом чист и да предлага здравословна среда за живот на своите обитатели, трябва да се обърне специално внимание на мокетите, тъй като те задържат много прах и акари.

Те трябва да се перат достатъчно често, но тук възниква един много важен въпрос – какво точно трябва да разбираме под “достатъчно често”? За да намерим отговор на този въпрос, ние се обърнахме към специалисти от TeamClean.bg, които ни запознаха с рутината в това отношение.

YouTube

Ако у дома ви има хора с алергии или астма

Ако вие или член на вашето семейство страда от алергия към прах и акари или пък още повече – ако има астма, вероятно вече знаете, че един от най-големите катализатори на тези състояния са праховите частици в текстилните подови настилки, било то килими или мокети.

За да не страда засегнатият от неприятни алергични или астматични пристъпи или пък за да се намалят негативните ефекти върху неговото здраве, жилището трябва да се поддържа чисто, а прането на мокетите трябва да се превърне в рутина. В подобен случай е добре да ги перете 2 пъти в годината.

Ако имате домашни любимци

Наличието на домашни любимци още повече засилва необходимостта да перете настилките, като в този случай е хубаво прането на мокетните повърхности да се извършва веднъж на 3 – 4 месеца.

Имайте предвид, че колкото и да са симпатични, котките, и особено кучетата, допринасят за натрупването на косми, бактерии, акари и какви ли още не вредни за здравето компоненти в тъканите на мокета.

Ако няма алергични хора или домашни любимци у дома

Ако всичко е наред със здравето на всички членове от домакинството, например няма налични алергии и други подобни, а също така и ако не отглеждате кучета или котки, прането на мокетите може леко да се разреди.

В такъв случай бихте могли да го повтаряте на всеки 9 до 12 месеца. Разбира се, това важи единствено ако не влизате с обувки вкъщи, тъй като това променя обстоятелствата.

Ако нямате възможност да измъкнете мокета изпод тежките мебели не се отказвайте. Има начин той да се изпере на място, без да се налага да се размества каквото и да било. Още повече, че под тежките и големи мебели натрупването на мръсотия ще е значително по-малко.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе