Пари на заем за пенсионери

Пенсионирането е време, когато човек трябва да се наслаждава на живота, да се радва на различни привилегии и да си почине след годините на работа. Това обаче не е дадено на всеки.

За много родни пенсионери всеки нов ден е свързан с притеснения и грижи за задоволяване на базовите им нужди. Основните причини за тежкото положение на възрастните хора са ниските пенсионни обезщетения и за съжаление лошото здраве. Тези два фактора лишават много възрастни хора от възможността за достоен и спокоен живот на старини. В спешни ситуации възрастните хора, които искат да получат допълнителни средства търсят пари на заем. За съжаление банките имат значителни рестрикции по отношение на кредитирането на пенсионери. И така, пари на заем от небанкова финансова компания ли е решението?

YouTube

Защо е трудно пенсионерът да получи заем от банка?

Всяка финансова институция работи под контрола на БНБ и дейността ѝ се основава на разпоредбите на закона. Освен това всяка банка и небанкова компания има свои собствени вътрешни изисквания и процедури и отпускат заеми съгласно стриктно установени правила. Следователно предложенията за заем се различават едно от друго. Въпреки това, ако възрастен човек иска да тегли банков заем, вероятността да получи отказ е значително по-голяма. В зависимост от банковата институция варират различни прагове за допускане до кандидатстване. По-важното е, че не е от значение текущата възраст, а тази, която кредитополучателят ще достигне при погасяване на последната вноска по кредита. При ипотечните кредити пък нещата стават още по-сериозни. Следователно, въпреки наличието на редовни доходи, които също се зачитат за кредитоспособност, пенсионерът има затруднения, когато иска да получи пари от банката. Какви са алтернативите?

Пари на заем за пенсионер

Когато възрастен човек иска да вземе пари на заем или да използва финансиране и е изправен пред негативно решение на банката, той може да се насочи към небанкови кредитни институции. На пазара на небанковите кредити има много компании, които разработват отделни продукти само за пенсионери. Тези кредитни институции са по-либерални по отношение на своите клиенти. Те решават да отпускат заеми на хора, които не отговарят на критериите, зададени от банките. Благодарение на това на подкрепата им могат да разчитат възрастни хора с по-ниска кредитоспособност или с лошо ЦКР. Пенсионерите се възприемат от небанковите институции като хора, които имат фиксиран доход и плащат задълженията си навреме. Следователно те са надеждни клиенти, поради което значително по-лесно им се отпускат пари на заем.

Небанков заем за пенсионер – как се получава?

Въпреки че в момента най-удобната форма за използване на небанкови кредити е попълването на заявлението през интернет, това не е най-лесното решение за всеки пенсионер. В този случай той може да поиска подкрепа и помощ от свой близък. За щастие много небанкови компании подобно на банките също имат местни офиси в много български градове. Има компании, които дори предлагат посещение на консултант в дома на клиента, което още повече улеснява групата на пенсионерите. Друг вариант е пенсионерът да се обади на националният телефон на кредитната компания и там служител ще го преведе през целия процес на получаване на средства. Обикновено пенсионерите не се нуждаят от допълнителни документи при кандидатстването. В повечето случаи е достатъчна лична карта.

Когато пенсионерът реши да взима пари на заем е важно да провери много внимателно институцията, чиито услуги смята да използва. При възрастните хора е по-вероятно да се налагат допълнителни разяснения, така че да им станат ясни условията, при които ще получат и трябва да изплащат парите по кредита.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе