Атрактивна програма на годишната продукция на класа по цигулка към НЧ „Развитие 1869“

На 1 юли начинаещите музиканти от класа по цигулка, с преподавател Румяна Маркова, очароваха публиката в залата на Музикалния дом. В оригиналния сценарий те показаха високо ниво на усвояване на цигулката с изпълнението на нови произведения, знанията си по солфеж и представиха изтъкнати български цигулари.

Концертът започна ефектно с изпълнението на Галина Георгиева от първи курс на обучение, която изпълни „Алегрето“ на В. А. Моцарт и доказа, че няма възрастови ограничения в овладяването на инструмента, когато човек е целеустремен и вдъхновен в новото начало.

YouTube

С класическо излъчване и перфектна подготовка се представи Есин Веждиева от втори курс. Тя старателно изпълни музикален фрагмент из Девета симфония на Бетовен. В дует с преподавателя г-жа Маркова прозвучаха „Зайче-присмехулче“ и Чешка народна песен. Знанията си по солфеж Есин представи със солфежиране на Френска народна песен. Малката цигуларка завладяващо разказа за именитата си предшественичка Стойка Миланова, виртуоз с особен принос в българската музикална култура.

Кенан Мехмед от трети курс на обучение изсвири Руски танц от Чайковски и „Липа“ от Шуберт в дует с г-жа Маркова. Кени солфежира прекрасно „Бурлеска“ от Л. Моцарт. Той увлекателно представи на публиката голямата българска цигуларка – Мила Георгиева.

Радост Русева /трети курс обучение/ бе избрала „Гавот“ от Й. С. Бах и немската популярна песен „Сузи, мила Сузи“ за дуетното изпълнение. По солфеж Радост изпълни фрагмент из Концерт за виолончело на Й. Хайдн. Коя е Дина Шнайдерман зрителите научиха от интересния й разказ.

Хавин Юнсал от шести курс, изпълни „Етюд 27“ от Комаровски, а заедно с госпожа Маркова дует из операта „Оберон“ на Вебер. Хавин провокира родолюбиво чувство в присъстващите с представянето на разградската цигуларка Ваня Миланова, възпитаник на Музикална школа „Илия Бърнев“, посланик на местната и националната ни култура в Европа, и света.

Михаела Руменова /първи курс/, която е добър пианист и сега с голямо желание овладява цигулката, много старателно изсвири „Романс“ от Наталия Бакланова. За дуета бе избрала „Пиеска“ от Фр. Байер и Валс на Фр. Гудман. Михаела солфежира със самостоятелен акомпанимент Валс от В. А. Моцарт. Тя говори на публиката за българския Паганини – гениалният цигулар Васко Абаджиев.
Джансу Чакалова от седми курс на обучение грабна сърцата на присъстващите с Любовна тема от филма „Ромео и Жулиета“ от композитора Нино Рота. „Анданте“ от Й. С. Бах и „Лорелай“ от Фр. Зилхер бяха завладяващите дуети, които изпълниха с госпожа Маркова. За солфеж Джани избра „Серенада“ от Хайдн. Джансу припомни на публиката кой е Емил Камиларов – прочут български цигулар. Госпожа Маркова връчи на чаровната цигуларка Удостоверение за завършен с отличие седми курс на обучение в Музикална школа „Илия Бърнев“ при НЧ „Развитие 1869“.

Аляра Билгин от десети курс подейства емоционално с изпълнението на „Розова роза“ от Баръшманчо, турска популярна песен. Дует „Мацас“ и 12 малки пиеси от Й. Хайдн за солфеж.

Аляра разказа интересни факти от творческата биография на голямата цигуларка Стойка Миланова, със значим принос в българската и световната музикална култура.

Химнът на Република България, изпълнен от Михаела Руменова, изправи публиката на крака и стилният концерт завърши тържествено!

Атрактивна програма на Годишната продукция на класа по цигулкаНа 1 юли начинаещите музиканти от класа по цигулка, с…

Posted by Народно Читалище "Развитие 1869" – Разград – Официална страница on Sunday, July 3, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе