Министерският съвет прие актуализиран Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19

Със свое решение от вчера, 14 юли, Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Основните цели на дейностите, разписани в документа, са да се ограничат заболяемостта и смъртността от COVID-19, да се намали натоварването върху здравната система в страната, както и да се създаде адекватна организация за своевременно предприемане на необходимите действия за недопускане на евентуално масово разпространение на коронавирусната инфекция.

Основните дейности в Националния оперативен план са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор, създаване на възможности за достъпна лабораторна диагностика, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 и лекарствени продукти, както и гарантирането на качествена и достъпна медицинска помощ за пациентите.

YouTube

В Плана са определени общо 5 етапа, като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.

С пълния текст на Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 можете да се запознаете тук:

https://www.mh.government.bg/bg/politiki/planove/?edit&language=bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе