Представители на Българя и Румъния обсъдиха възможностите за еврофинансиране на млади фермери

„Необходимо е в най-кратки срокове да набележим мерки на регионално ниво, които да мотивират младите да се насочат към секторите на земеделието и животновъдството, а тези, които са избрали този път да имат възможността да се развиват и да правят нови инвестиции.

Отлична опция са еврофондовете – например програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния Интеррег VI-A, която се подготвя към момента“, каза областният управител на Разград д-р Деян Димитров на състоялата се днес Съвместната българо-румънска земеделска комисия.

YouTube

Заседанието се проведе в град Михайлещи, окръг Гюргево и в него участваха още заместник областният управител на Русе Людмил Христов и заместник областният управител на Силистра Минчо Йорданов, фермери от двете страни, както и представители на държавни институции, работещи в сектора, а също и заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево Кристиян Анкулеску.

В рамките на срещата бе организирано и посещение на терен в една от базите на най-големия румънски консорциум в сферата на производството и търговията със земеделски и животински продукти. Става дума за “Agroland”. Фирмата има мрежа от над 250 магазина в цяла Румъния и е сред основните снабдители на супермаркетите „Лидл“ и „Мега Имидж“ в северната ни съседка.

Годишно произвеждат по над 10 милион яйца за консумация. В ход е и инвестиция за разширяване на производството от близо 2.5 милиона евро, осигурени чрез собствено финансиране и кредити.
Заседанието бе организирано от Областна администрация – Русе, Окръжният съвет в Гюргево и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе