Високите цени на хранителните продукти принудиха търговците да сложат маркери за сигурност против кражба

Високите цени на хранителните продукти накараха някои британски супермаркети да поставят охранителни стикери(аларми) на тях, пише лондонският Метро. Заради инфлацията управителите на веригата Азда започнаха да лепят алармени стикери на кашкавала, маслото, праха за пране и адаптираното мляко за бебета, съобщават от novini.london.

Стикери за сигурност имаше върху разфасовките от 750 грама на масло(по-скоро маслен спред) ‘’Lurpak’’, което се продава за £6 паунда, като същата разфасовка масло в другите супермаркети е дори £7,25, а в Теско Локал кутията от 500гр. Lurpak се продава за £5.50 видяхме с очите си докато пазаруваме.

YouTube

Алди снабди с етикети Кашкавала Чедър от собствената си марка, който струват £3,99 и е изключително популярен сред лондончани, обяснява Метро. В Tesco в Streatham, Южен Лондон, алармиращи етикети са поставени на кутии с адаптирано мляко, някои от които сега струват £21 британски лири.

Проучванията показват, че във Великобритания са откраднали от магазините хранителни стоки на стойност почти £500 милиона паунда само за последната година, включително тоалетни принадлежности и дори неопаковани храни.

Последната година около 34% от възрастните са казали, че са откраднали нещо, като не са го сканирали при плащане на касите, според MyFavouriteVoucherCodes, това е с 22% повече от предходната година. От анкетираните 2584 купувачи, 69% са заявили, че са били подтикнати да откраднат храна заради постоянно покачващите се разходи за живот, пише Метро

43% все пак се опитват да „позамажат“ и оправдаят кражбата си заявявайки, че не са платили за храната от магазина, защото машините за самостоятелно таксуване на изходите не са могли да разчетат баркода. Най-много са били крадени тоалетни и хигиенни продукти, следвани от пресни плодове и зеленчуци, бебешко мляко и лакомства.

Управляващият директор на компанията, Джулиан Хаус, обясни че: „Кражбата в никакъв случай не е нещо, което може да бъде оправдано. Но констатациите подчертават драстичната ситуация, в която мнозина се оказаха по време на тази криза на разходите за живот.

„Такъв висок дял предполага, че някои хора крадат храна, която просто не могат да си позволят. „Това говори за обществен и икономически проблем, който просто трябва да бъде решен с приемането на сериозни и адекватни правителствени мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе