Разград отбеляза 185 години от рождението на Апостола на Свободата

С тържество пред паметника на Васил Левски в двора на училището, носещо името на Апостола на Свободата, Разград отбеляза 185 години от рождението му. Събитието бе организирано от ОУ“Васил Левски“ и Община Разград.

YouTube

То започна с поетично-музикална програма от стихове и песни, посветени на Левски. Изпълниха ги деца от Детска театрална формация „Роли Дроли“ с ръководител Валентина Георгиева и от клуб „Млади възрожденци“ с ръководител Недялка Неделчева, и двете към ОУ“Васил Левски“.

Историкът и преподавател в училището Нели Николова произнесе тържественото слово за Апостола. В него тя припомни непреходността, мъдростта и космическата истина в думите и идеалите на най-светлата личност в българската история. „И днес Левски ни е необходим: като опора в дните ни, като коректив в делата ни, като източник на сила, смелост и увереност, като извор на национално самочувствие и достойнство. Нека да бъде мярката на съвестта ни,  матрицата на мислите ни.“ – каза Нели Николова. Словата и идеите му прехвърлят ограниченията на времето и пространството – допълни тя, припомняйки прословутите фрази за печалбата за цял народ, за свободата на тепсия, за времето, което ни обръща. „Благословен е за България денят, в който преди 185 години е роден Васил Левски“ – обобщи Николова.

След тържествената й реч започна поднасянето на венци и цветя. Първи пред паметника на Левски застанаха деца и учители от ОУ“Васил Левски“-Разград, а след тях почит от името на ръководството на Община Разград отдадоха заместник-кметовете Добрин Добрев и Мирослав Грънчаров. Цветя и венци бяха поднесени от представители на: Областна администрация-Разград, Областния съвет на БСП и общински съветници от БСП, Регионален исторически музей, РБ“Проф. Боян Пенев“, Капански ансамбъл-Разград, Областен съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва-Разград, от признателни граждани.  

Присъстващите имаха възможност да разгледат и малка експозиция с книги, посветени на Апостола, както и от снимки на многобройните паметници на Васил Левски от различни краища на страната.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе