В Разград се проведе дискусия на тема „Пътна карта на спорта в България“

Вчера, в заседателната зала на Общински съвет Разград се проведе работна среща – дискусия на тема „Пътна карта на спорта в България“ с участието на заместник-председателя на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-то Народно събрание – г-жа Инна Иванова,  заместник областния управител Драгомир Златев и представители на спортни клубове от област Разград.

Ръководители и треньори на спортни клубове в Лудогорието представиха спортните постижения и състоянието на материалната си база и споделиха актуални проблеми пред развитието на клубовете си. Обсъдени бяха проблеми, свързани с финансирането на спортните клубове, като високите такси за включване в определени федерации; затрудненото участие и забавените плащания по национални програми за развитие на спорта; ограничените възможности за финансиране по национални програми за центровете за подкрепа на личностното развитие като ученически спортни школи; липсата на достатъчна подкрепа от държавата за развитие на масовия спорт, например в клубовете по културизъм и фитнес; остаряла нормативна база и други.

YouTube

Изказани бяха виждания, че нормативната база в сферата на спорта създава редица ограничения за развитие на по-малките спортни клубове, като например забраната за членство на един спортен клуб само в една федерация, дори да развива няколко спорта; изискването за предварителни медицински прегледи на участници в малко уикенд събитие като неделно бягане в градския парк и т.н.

Целта на срещата е спортните клубове да бъдат преки участници в разработването на Пътна карта на спорта в България и в общественото обсъждане на предстоящи промени в Закона за физическото възпитание и спорта.

Г-жа Иванова декларира желание за директна и постоянна комуникация със спортните клубове за разрешаване на проблемите в развитието на спорта.

След работната среща заместник-председателя на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта посети тренировъчната база на ПФК „Лудогорец 1945“ и остана с отлични впечатления от създадените перфектни условия за спортистите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе