Две официални делегации за Панаира на киселото мляко в Разград – от Германия и Румъния

Две официални делегации от градове-побратими на Разград пристигат  за Панаира на киселото мляко в Разград по покана на ръководството на Община Разград. Делегацията от румънския град Кълъраш е тричленна, води я кметът Мариус Григоре Дулче, а от немския Витенбеге пристига четиричленна група, водена от председателя на комисията по култура към Градския съвет Уве Флакер. Във връзка с епидемиологичната обстановка дни преди Панаира бе отменено посещението на делегация от турската община Одунпазаръ, която щеше да пристигне заедно с фолклорен състав, който да участва във вечерните концерти на Панаира.

Така чуждестранните състави, които ще имаме възможност да гледаме в три поредни вечери, остават четири от три държави на три различни континента. От най-далеч идва фолклорна група „Алианца“ от най-стария град в Северно Мексико Салтильо. Съставът съществува от 1999 г. В него участват млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население от преди испанската инвазия до 19 век. Танците от 9 мексикански региона се изпълняват под музикален съпровод от мариачи. На сцената на площад „Момина чешма“(Ларго) ще излязат и изпълнителите от фолклорна  група „Елхориа“ от люлката на древните цивилизации Александрия. Това е една от най-добрите танцови формации в Египет, представящи страната на международни фестивали, пътуващи по линия на Министерството на културата в Египет. Съставите от Грузия са два. Ансамбъл „Абджари“ от столицата Тбилиси е създаден пред 1996 г.  Групата е носител на множество награди от международни конкурси, основното в дейността й е приносът в развитието на детската хореография в страната. Другата група от Грузия е Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Батуми. Той е основан през 1921 г., през 2016 г. получава статут на държавен ансамбъл. „Арсиани“ означава „орел“.

YouTube

Българският фолклор ще бъде представен от: ДТА“Лудогорче“, Капански ансамбъл-Разград, ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“-Разград, Танцова група „Фолклоритъм“-Ловско, ансамбъл „Българин“-Варна, ТА“Булгарика“ към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград и Фолклорен ансамбъл „Родопа“-Смолян. В програмата участват и Градски мажоретен състав към ЦПЛР Център за работа с деца и Градски духов оркестър.

Припомняме, че 20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще се проведе от 28 до 30 юли. Над 100 шатри и щандове ще изпълнят централните разградски улици. На тях ще бъде представена продукция на производители на мляко и млечни продукти, занаятчии, производители на мед и пчелни продукти, читалища от региона, както и четири щанда с благотворителни каузи.

Официалното откриване на Панаира е насрочено за 17,30 ч. на 28 юли пред Общинския културен център. Преди това на постоянната експозиция пред Музикалния дом ще бъде подредена фотоизложба от снимки на тема „Панаирът през времето“, автори на снимките са фотографите: Мехмед Азиз, Георги Тодоров и Антон Анастасов. 

На 28 юли от 19,00 ч. на площад „Независимост“ е изборът на „Кралица на Панаира на киселото мляко“. В петък от 9,30 ч. е детската работилница „Чудесия“ в градинката пред ХГ“Илия Петров“, пак там, но в събота, ще се проведе детски пленер по рисуване, за който е необходимо предварително записване на тел. 0889358192 – Цветомира Петрова. Част от програмата е и традиционното забавно състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор“, то започва в 17,30 ч. на 29 юли на площад „Независимост“. Преди последното дефиле на фолклорните състави в събота пък е откритата сцена „Танцувай с нас“, която включва демонстрации на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор.

Тридневният празник завършва с фойерверки и илюминации след вечерния концерт на 30 юли.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе