Пъстър и забавен втори ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти

С весели детски игри започна вторият ден от 20-тото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. Много деца от различни възрасти се включиха в детската работилница „Чудесия”, която се проведе в градинката пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. Там част от тях научиха игрите на своите баби и дядовци, а останалите твориха свои детски играчки. От преподавателката в ЦПЛР Център за работа с деца Жулиета Иванова малките жители и гости на Разград научиха как се играе „Кральо – портальо”, „Гори, гори кърпа” и други, а Цветомира Петрова показа на сръчни малчугани как от малко прежда и салфетки могат да си изработят оригинална кукла.

YouTube

По-късно през деня фолклорните формации от Грузия, Египет и Мексико посетиха Община Разград и се срещнаха с представители на общинското ръководство.

Грузинските танцьори от ансамбъл „Абджари“ от Тбилиси и „Арсиани“ от Батуми бяха поздравени за атрактивната си програма от заместник-кмета и изпълняващ функциите Кмет на Община Разград Добрин Добрев. Единият от съставите е предимно детски, най-малките танцьори са на по 10 години – разказаха ръководителите му. Те споделиха и впечатленията си от Разград: малък, но приветлив град, с любезни жители, които посрещат гостите си с усмивка. Грузинците са впечатлени, че по улиците много често ги спират за снимки.

Г-н Добрев се срещна и с египетската фолклорна група „Елхориа“. Той изрази възхищението си от ефектните танци на състава, поздрави египтяните и за това, че тяхна представителка бе избрана за Кралица на Панаира, заместник-кметът имаше честта да постави короната на главата на победителката Хамса Абдалмонейм. Част от египетската делегация бе и заместник-министърът на културата на Египет Ахмед Елшафеи, заедно с ръководството на състава той получи протоколен подарък от заместник-кмета, на когото от своя страна връчи плакет.

Заместник-кметът Полина Иванова се срещна с танцьорите от фолклорната група „Алианца“ от мексиканския град Салтильо. Техните ръководители разказаха, че представители на състава са участвали в предходно издание на Панаира на киселото мляко, настоящите танцьори обаче са за пръв път в Разград и са възхитени от гостоприемството на жителите на града. 

Всеки от танцьорите получи подарък от ръководството на Община Разград – рекламни материали за Панаира и гърненце с кисело мляко.

Четиричленни отбори и от трите състава се включиха в забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор”, провело се в късния следобед на площад „Независимост”. Според неговия регламент след няколко обиколки на фонтана пред Новия театър, за да бъдат „закупени” продукти за студената супа, отборите трябва да приготвят максимално бързо вкусен таратор по традиционната българска рецепта или да вложат кулинарно творчество. Най-бързо се справи отборът на Мексико и получи наградата за бързина, призът за оригиналност отиде при египтяните, танцьор от техния тим получи и единствената индивидуална награда „дояч на крава – най-нежен с вимето”, тъй като единствен опита, първоначално неуспешно, да издои мляко от петте макета на крави. Отборът на „Фолклоритъм”-Ловско спечели призът за най-артистичен и творчески подход при правенето на таратора. Дипломът на вегетариански таратор без нарязани пръсти бе спечелен от грузинците, а за сръчност – при НЧ”Просвета-1882”-Гецово. Наградите бяха еднакви – диня и бутилка мастика, а всички участници получиха и фланелки с логото на състезанието. Кулинарните им умения бяха оценявани от петчленно жури, председателствано от експертът по спорт в Община Разград Валери Бойчев.

Танцьорите от четирите чуждестранни състава – Фолклорната група „Алианца“ от Мексико, фолклорна  група „Елхориа“ от Египет, Ансамбъл „Абджари“ и Аджарския държавен академичен ансамбъл за музика и танци „Арсиани“ от Грузия – участваха във втория вечерен концерт на Панаира и отново събраха овациите на разградската публика.

Преди това участваха и в дефиле по централните разградски улици, водено от Кралицата на Панаира Хамса Абдалмонейм и нейните подгласнички Гергана Иванова и Кети Чхартешвили, както и момичетата от Градския мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и музикантите от Градския духов оркестър.

Във вечерния концерт участваха и три български състава: Детски танцов ансамбъл „Капанче” при НЧ”Напредък 1901”, танцова група „Фолклоритъм“ при НБ”Димо Арсов 1926”-Ловско и ансамбъл „Българин”-Варна.

И утрешният последен ден на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти започва със събитие за децата – детски пленер по рисуване на тема „Панаир на киселото мляко”. От 9,30 ч. малките художници ще рисуват на открито пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров”.

От 18,00 ч. на площад „Независимост” е откритата сцена „Танцувай с мен” – демонстрация на клубовете по танци и състави за автентичен фолклор. В 20,00 ч. тръгва дефилето но фолклорните състави от площад „Независимост” към площад „Момина чешма”. Във вечерния концерт от 20,45 ч. освен четирите чуждестранни състава ще участват и ТА”Булгарика” при Центъра за работа с деца и Фолклорен ансамбъл „Родопа”-Смолян. След ритуала за закриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще има и огнено шоу на Градския мажоретен състав, както и фойерверки и илюминации.

Община Разград призовава посетителите на събитията от Панаира да спазват актуалните противоепидемични мерки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе