Цар Калоян отбеляза празника на града

По повод селищния празник на град Цар Калоян днес се проведоха атрактивни конни състезания /конкур-ипик/, с които завърши тридневния празничен цикъл от т.нар. „Калоянови дни“ в най-малката община на Лудогорието. В състезанието участваха клубове от Русе, Добрич, Велико Търново, Плевен и Варна, а то започна след изпълнението на химна „Мила Родино“.

Общо петнадесет бяха елитните коне, състезавали се днес на градския стадион с ездачите си в две дисциплини бърз паркур и баражен паркур. Състезанието се провежда ежегодно и е в памет на вицеолимпийският шампион от Москва 1980 Петър Мандаджиев.

YouTube

„Интересът не стихва, ездачите се увеличават и все по-млади участници се престрашават да се включват в традиционните конни състезания на Цар Калоян, което само по себе си е показателно, че конната езда се харесва и намира добра почва тук“, коментираха организаторите.

Гости на събитието бяха кметът на Община Кубрат Алкин Неби, кметът на Община Лозница Севгин Шукри, спонсорът Айхан Неджибоглу – съдружник в „Инова Отомотив“ АД – Бурса /Турция/, Областният председател на Младежкото ДПС Разград Шукри Джамферов, представители на Община Цар Калоян и домакини, начело с кметът Дауд Аляовлу и неговите заместници Ивайло Тонев и Белгин Хюсен, местни общественици, жители и гости на Цар Калоян.

В първото изпитание за ездачи и коне на първо място се класира Виктория Петрова с коня Команджи от клуб „Станил“ – Варна, следвана за второто място от Християн Русанов с кобилата Контендра на Клуб по конен спорт „Кайлъка“ от град Плевен. Третата позиция бе за Добромира Христова с кобилата Чарлота от Клуб „Истър“ – Русе.

Във второто изпитание първото място спечели представителят на клуба по конен спорт „Кайлъка“ – Плевен Християн Русанов с кобила Лагуна ъф Ескус. Второто място спечели Елица Любенова с кобилата Атланта също от клуба по конен спорт „Истър“ – Русе. Третото място спечели Хилда Хабиб с коня Нумеро от клуб „RuseHorse“.

Отличия и парични награди на победителите връчи лично общинският кмет Дауд Аляовлу. Организаторите благодариха на всички спонсори за съдействието, сред които бе и Централна кооперативна банка /ЦКБ/ АД.

„Калояновите дни“ в царския град бяха белязани с турнир по мини футбол, традиционният XXII събор по Народна борба в памет на световния шампион Кара Ахмед, празничният концерт на местни и гостуващи формации и разбира се страхотният концерт на гостуващата поп-фолк изпълнителката Симона Загорова.

Живописната местност край града, на която се провежда традиционния панаир, а малкото градче се вижда като на длан, бе огласена от радостна глъчка на малки и големи. Децата се забавляваха на увеселителни атракциони, а големите отмаряха от юлските жеги на прохладна сянка в местни импровизирани заведения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе