Сдружение „ЖАНЕТА“ стартира проект „Подкрепа за достойни старини на възрастни хора от селата Хърсово и Голям Извор, община Самуил“

Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Женска Алтернатива за Независимост Етническа Толерантност и Асоцииране“ (ЖАНЕТА), стартира изпълнението на проект „Подкрепа за достойни старини на възрастни хора от селата Хърсово и Голям Извор, община Самуил“.

Вече 18 години Сдружението работи в социалната сфера и с представители на уязвими групи в Област Разград. Селата Голям извор и Хърсово от Община Самуил са с висок процент крайно бедно население, разчитащо на трудова ангажираност само през пролетно-летния сезон. Над 50 % от населението е застаряващо, като една част от тях са самотно живеещи.

YouTube

При посещения в двете села от представители на сдружението, преди разработване на проектните ангажименти, бяха проведени разговори с част от местните жители. В непринудените разговори се установи необходимост от подкрепа на възрастни семейства с хранителни продукти. Дългогодишния музикант от с. Голям извор  с прякор Дочо – Румен Боянов, сподели, че това за него и съселяните му, ще е глътка надежда в тежкото ежедневие. Друг старец, Георги Димитров Георгиев от с. Хърсово, сподели, че отдалечеността на селото от големия град и немотията са причина много от съселяните му да нямат работещ телевизор, хладилник или печка, тъй като липсват образовани хора. Немислимо е да бъдат закупени нови ел. уреди, но пък ремонта им може да бъде извършен само от квалифицирани техници. Това ни провокира, заложените за изпълнение, в рамките на три месеца, считано от 08.2022 г., проектни дейности да са насочени към възрастните жители на тези две села.

Ще се доставят пейки за жителите от двете села, ще бъдат ремонтирани битови електрически уреди на самотно живеещи възрастни хора и ще се осигурят хранителни пакети на крайно нуждаещи се семейства от целевата група.

В дейностите по проекта ще бъдат ангажирани и доброволци към сдружението.

От учредяването си през 2004 г. до момента СНЦ“ЖАНЕТА“ е помогнало на над 17 600 души, с консултации; с хуманитарна подкрепа – храни от първа необходимост, мебели, санитарни материали; с обучения, съдействие и защита.  

 Проектът се финансира от фонд „Нашите родители“ на фондация „BCause“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе