ЦИК ще определи състава на РИК-Разград

Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за 48-то НС на 02.10.2022 г., не постигнаха споразумение, затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК. Консултациите бяха свикани и водени от областния управител Драгомир Златев и се проведоха в заседателната зала на Областната администрация. В тях от страна на политическите сили взеха участие Марин Шишев, Галя Ралева и Евгени Енчев /“Продължаваме промяната/, Владимир Димитров и Надежда Радославова /ГЕРБ-СДС/, Мехмед Салим /ДПС/, Петя Стефанова и Наско Анастасов/„БСП за България“/, Мария Господинова /ИТН/, Огнян Обрешков /„Демократична България“/ и Деян Дацев /“Възраждане“/. Областна администрация бе представена още от главния секретар Михаил Тодоров, от главния експерт Красимира Димитрова и Светлана Неделчева /юрисконсулт/.

Марин Шишев от „Продължаваме промяната“ предложи Жоро Чобанов за председател на РИК, а за членове – Маргарита Иванова, Драгомир Павлов и Росен Маринов.

YouTube

Владимир Димитров от ГЕРБ-СДС настоя, че председател трябва да е Хубан Соколов. Предложението на коалицията за членове бе – Ралица Костова-Цветанова и Айсел Хасанова.

Мехмет Салим от ДПС отчете, че ще е трудно да се постига консенсус за председател, затова предложи секретарското място в РИК да е за – Нергин Хамдиев, а член да е Юмгюл Ахмедова.

Наско Анастасов от БСП предложи за секретар Силвия Великова.

Мария Господинова от „Има такъв народ“ заяви, че партията държи заместник-председател да е Светлана Неделчева.

Огнян Обрешков от „Демократична България“ предложи заместник-председател да е Ивелина Игнатова.

     Деян Дацев от „Възраждане“ също поиска заместник.председателското място, като кандидатурата на партията е  Албена Тодорова-Йорданова.

  След като не бе постигнато споразумение за състава на комисията, областният управител Драгомир Златев обяви, че единственият вариант в тази ситуация е да изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК, където ще определят разпределението на позициите.  

  Числеността и състава на РИК са определени в чл. 61 от Изборния кодекс и в Решение № 1198-НС/02.08.2022 г. на ЦИК. За райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, числеността на РИК е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

  Председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

  При съставянето на РИК се спазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, а то е:

  • Коалиция „Продължаваме промяната“ – 4 членове;
  • Коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове;
  • Партия „ДПС” – 2 членове;
  • Коалиция „БСП за България“ – 1 член;
  • Партия „Има такъв народ“ – 1 член;
  • Коалиция „Демократична България” – 1 член;
  • Партия „Възраждане“ – 1 член.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе