Ученици от ОУ „И. С. Тургенев“ посетиха столицата на Турция

С много нови приятели и незабравими спомени се сдобиха учениците от ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“. Те посетиха столицата на южната ни съседка по проект „EUstudents in EUwonderland”, разработен по програма „Еразъм +“ , ключова дейност 2 „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики“.

Седмицата от 1 до 5 август 2022г. премина под надслов ЮНЕСКО – материално, нематериално и природно наследство, a децата и техните учители имаха възможността да се запознаят с анатолийската култура и история. Началото на визитата бе поставено със срещата между партньорите по проекта и кмета на Кечиорен (Анкара) Тургут Алтънок, който посрещна гостите с думите: „Подобни културни пътувания са изключително важни както за нашата страна, така и за световния мир. Нашите деца и младежи се нуждаят от чист свят. Ние винаги сме готови да подкрепим младото поколение в изграждането на световен мир“.

YouTube

В духа на приемствеността гостите от България, Словения, Италия и Мерсин (Тарсус) посетиха мавзолея на Кемал Ататюрк и участваха в специална церемония.

В следващите дни учениците имаха възможност да се докоснат до множество обекти под егидата на ЮНЕСКО – езерото Туз, джамията Хаджибайрям и прилежащата й територия, националния парк Гьореме, скалните църкви и манастири в Кападокия, подземния град Деринкую, Етнографския музей в Анкара, потопиха се в историята на анатолийската цивилизация, като посетиха едноименния музей.

В деня преди да си тръгнат гостите на Анкара посетиха и Ендемичната долина, където видяха многообразието от растения ендемити и погалиха прочутите Анкарска котка, Анкарска коза и Анкарски заек, също ендемити.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе