Трета поредна „Детска академия по безопасност“ се проведе в Разград

Децата от ЦУТНТ, участници в третата смяна на „Еколято 2022”, и малчуганите от център „Резонанс” в Разград преминаха през последната за това лято Детска академия по безопасност. Демонстрация за всички присъстващи направи водач на полицейско куче. Четириногият „полицай” Арго, порода белгийска овчарка „Малиноа”, показа как изпълнява команди, как залавя нарушител и го охранява преди да бъде конвоиран от униформените.

Разделени на групи участниците в Академията разгледаха служебните автомобили и научиха спецификите на работа в различните полицейски звена.

YouTube

Експерти от Научно-техническата лаборатория при ОДМВР-Разград разказаха на децата как се извършват огледи на местопроизшествия, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат след това в доказателства за извършено криминално деяние. Децата имаха възможност да оставят свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как се снемат дактилоскопски следи.

От служителите на сектор „Пътна полиция” научиха правилата за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите. Интересуваха се кога имат право да управляват мотопед, скутер или АТВ. Заедно с инспектор Детска педагогическа стая обсъдиха личната си безопасност през летните месеци. Интерес предизвика темата за добилите популярност електрически тротинетки – къде, как и кога е позволено да се управляват.

В секцията на БЧК се запознаха с принципите за оказване на първа помощ в различни ситуации, като сами участваха в демонстрациите.

В секция „Пожарна безопасност” усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, запознаха се с оборудването на противопожарния автомобил и етапите на действие при пожарогасене.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. Това лято през нея преминаха 150 подрастващи. Целта е да се запознаят с действащото законодателство, да придобият чувство за отговорност и работа в екип, както и да осмислят свободното си време през ваканцията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе