Бойко Рановски: Годишно около 10% от пътнотранспортните произшествия са причинени от водачи на товарни автомобили и автобуси

Годишно около 10% от пътнотранспортните произшествия са причинени от водачи на товарни автомобили и автобуси, като жертвите са над 12-13% от общия брой на загиналите. Това обяви изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски по време стартиралите днес съвместни проверки на ИА АА, Пътна полиция и Агенция „Пътна инфраструктура“. Той посочи, че през последните месеци се наблюдава усложняване на пътна обстановка и увеличаване на пътнотранспортни произшествия.

„Един от методите за ограничаване на произшествията е засиленият контрол, което има и превантивен ефект. За това всички отговорни институции сме се обединили и извършваме съвместни проверки. Тези акции са залегнали в предвидените мерки на институциите и планираме те да продължат и в бъдеще. Очакваме тези действия да доведат до дълготраен резултат с намаляване броя на жертвите и произшествията“, заяви още Бойко Рановски. Той допълни, че в ИА „Автомобилна администрация“ се подготвя промяна на организацията на работа, така че контролната дейност да обхване по-голяма част от денонощието и да се повиши ефективността.

YouTube

Акцията се провежда днес и утре на територията на Областите Пловдив, Хасково, Варна, Бургас, София, София-град, Перник, Плевен и Разград. Проверките се извършват по метода на „широкообхватния контрол“ и са насочени към товарните автомобили. Ще се следи за претоварване, техническа изправност, редовност на документите, както и за спазване на изискванията за времената за управление и почивка на водачите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе