Кубрат отбеляза 6 септември

Град Кубрат отбеляза 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът бе уважен от кмета на Община град Кубрат Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, зам.-кметът Женифер Пойраз, общински съветници, служители на Общинската администрация, кметове на кметства, политически представители, местни общественици и граждани.
Празнично Слово произнесе кметът Неби, в което градоначалникът подчерта значимостта на този величав за българската история и национална памет акт.

„Не случано девизът на Република България е „Съединението прави силата“. Тази все известна българска максима е завещащана още от времето на кан Кубрат. Завет, който сме длъжни да следваме. Нека на тази величава дата бъдем достони наследници на предците си, заставайки заедно пред националния флаг, отдавайки почит към героите на нашата история. Трябва да сме единни в целите, помислите и в стремежите си, вярваки твърдо, че не се гаси туй, що не гасне! Да помним великата идея на българското съединение, защото тя е жива и днес в нашето непримиримо жеание заедно да съхраним бъдещето на потомците ни“, каза в словото си кметът на Кубрат Алкин Неби.

YouTube

Денят беше белязан с церемония пред паметника на загиналите във воните за защита на Отечеството и национално обединение. Признателни венци и цветя бяха поднесени от Община Кубрат, от учебни заведения, от представителства на политически сили, деца и граждани. След церемонията жители и гости на града бяха поздравени с празничен концерт на съставите при Народно читалище „Св.св.Кирил и Методий“. По повод Деня на Съединението на площада се изви и голямо общоградско хоро.

Съединението е акт, с който на 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове, координирани от Българския таен централен революционен комитет.

Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско.

С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРОМОНИЯ И КОНЦЕРТ КУБРАТ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА СЪЕДИНЕНИЕТОГрад Кубрат отбеляза 137 години от Съединението…

Posted by Община Кубрат on Tuesday, September 6, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе