Разград отбеляза тържествено Деня на Съединението

С изпълнение на тромпетиста Илия Рибицов на Химна на Република България започна тържеството, организирано от Община Разград за Деня на Съединението. В празничната програма освен утвърдения разградски музикант участваха и част от младите таланти на Разград – Текин Зекериев от Класа по поп пеене към ЦПЛР Център за работа с деца с ръководител Свилена Дечева изпълни „Моя страна, моя България”, а с фолклорни танци възхитиха събралите са хора на площад „Възраждане” танцьорите от три детски формации: Детски танцов ансамбъл „Лудогорче” с ръководители Иван Иванов и Десислава Иванова; Детска танцова школа „Хорце” към ЦПЛР ЦРД с ръководители Жулиета Иванова и Румен Иванов и Детски танцов състав „Капанче” към НЧ”Напредък 1901”-Разград с ръководители Илонка Неделчева и Илиян Дончев.

YouTube

Празничното слово на площада изнесе Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев. „В най-новата история на България Съединението е една от най-бляскавите страници. То е събитие, което завинаги остава, вписано със златни букви в националната ни история.” – заяви г-н Ненчев пред събралото се множество. В словото си той припомни и приноса на жителите на Лудогорието към историческите събития от този период. И днес районът на едни от най-тежките сражения от Сръбско-българската война (1885-1886 г.) при Сливница и Драгоман се нарича „Разградски редут”. На този редут в битка преди 137 години участват войниците от Трета Разградска дружина на Преславския полк. По същото време край Видин се сражават разградски доброволци, част от които ученици от Разградската гимназия, водени от своя учител Алексей Шулговски.

От името на Община Разград и Общински съвет-Разград венец и цветя пред Войнишкия паметник поднесоха Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кметовете Полина Иванова и Мирослав Грънчаров. Венци и цветя поднесоха и: Областният управител Драгомир Златев, архиерейският наместник отец Георги Георгиев, общински съветници, общински областни структури на политически партии, кандидати за народни представители, представители на културни институции и обществени организации. Над 30 венци и букети с цветя бяха поставени на Войнишкия паметник.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе