Доброволци затягат ръкави в подкрепа на читалището в Кубрат

След оглед и оценка на щетите читалището в Кубрат ще приема дарения и финансова помощ от всеки желаещ, който иска да помогне при възстановяването на детската библиотека към културната институция в лудогорския град. Това стана ясно днес след среща с библиотечните специалисти, служители към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и след разговор с председателят инж. Руси Русев.
Помощ читалището ще търси и за другите причинени щети от пожара, който вчера напълно унищожи голяма част от най-голямата библиотека в общината, а наводнението при потушаването му сериозно увреди и таванската мазилка на долния етаж. Към 15 септември т.г., а може би и малко по-късно, ще бъде предоставена набирателна сметка, по която да постъпват финансови средства от дарители.

Библиотечните специалисти Милена Димитрова и Стефка Явашева обясниха, че хората, желаещи да предоставят предимно детска литература, е необходимо да даряват чисто нови книги, или такива, които са в огледно добро състояние. Библиотекарите допълниха, че е нужно обаче да се прави периодично запитване и консултация с тях, тъй като много от книгите може да се дублират. Разбира се най-добре ще е да се предоставят парични средства за закупуването на такива, тъй като детската читалня ще бъде изцяло обновена, а книгите ще е най-добре да са също нови.

YouTube

„Определено ще имаме нужда от доброволци, тъй като разрухата е тотална, а разчистването няма да е лесно. Ще е добре желаещите да намерят свободно време, или в почивни дни, или след работа, но това ще го уточним след проверката на застрахователите и другите проверяващи“, съобщиха от управата на 130-годишното читалище.

В социалните мрежи вече тече спонтанна организация за набиране на средства, както и организиране на доброволчески групи. Вече има предложение и за безвъзмездно предоставяне на транспортна техника, която да извозва отломките, изгорените книги, лавици и други материали. Днес стана ясно и окончателния размер на унищожените книги. Общият брой на съсипаните хартиените произведения за деца и ученици е над 9 000, като само много малка част от тях не са били засегнати от огъня, но пък са опушени, мокри или скъсани.

„Кубрат и нашите читатели, които не са никак малко, се гордееха с тази прекрасна библиотека. Жалко е, че за секунди немислимото стана факт и унищожи цели колекции и материали, които и да искаме вече не може да върнем. Надяваме се на подкрепа и да се надяваме, че от пепелта ще се роди нещо още по-хубаво и прекрасно“, споделиха през сълзи служители на читалището в град Кубрат. Подкрепа ще окаже и Община Кубрат.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе