Почина кралица Елизабет II

Кралица Елизабет II почина днес на 96 години. Тя е най-дълго управлявалият монарх на Великобритания. Нейният син Чарлз, бившият принц на Уелс, сега е крал Чарлз III, докато светът скърби за майка му, съобщават от DailyMail.

По-рано днес лекарите се загрижиха за нейното здраве. Часове по-късно тя почина, заобиколена от семейството си.

YouTube

В 18.30 ч. е констатирана смъртта й. Говорител на Бъкингамския дворец каза: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре.“

Смъртта на кралицата ще накара Великобритания и нейните кралства от Британската общност да навлязат в десетдневен период на траур, тъй като милиони нейни поданици в Обединеното кралство и в чужбина се примиряват с нейната смърт. И когато нейният син се възкачи на трона, ще има и честване на нейното историческо 70-годишно управление, което я видя да достигне своя платинен юбилей тази година – забележителност, която е малко вероятно да бъде достигната отново от британски монарх.

Кралят Чарлз каза: „Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество Кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и всички членове на семейството ми. Скърбим дълбоко за кончината на един ценен суверен и много обичана майка. Знам, че загубата й ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Британската общност и от безброй хора по света.“

Смъртта на кралицата дойде повече от година след смъртта на нейния любим съпруг Филип, нейната „сила и водач“, който почина на 99 години през април 2021 г. След погребението му, на което тя трогателно седеше сама поради ограниченията, здравето й бе разклатено и тя бе принудена да пропуска брой събития главно поради „проблеми с движението“ и умора.

Днес всички нейни деца и принц Уилям долетяха в Шотландия от всички краища на Обединеното кралство. Принц Хари не пътува до Шотландия от Уиндзор със семейството си – а Меган Маркъл остана във Frogmore Cottage.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе