От днес в Разградско стартира СПО по безопасност на движението

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението стартира днес на територията на ОДМВР-Разград. От 14 до 16 септември 2022 година ще се осъществява засилен контрол върху поведението на пешеходците на пътя, спазването на правилата за движение и отнемане на предимство от страна на водачите на превозни средства.

Пътните полицаи ще проверяват за правоспособност на шофьорите, спазване на скоростните режими, управление на неизправни превозни средства, както и за спазване на пътните знаци и маркировка.

YouTube

От 16 септември стартира операция по линия на ROADPOL, чийто акцент е използването на мобилен телефон от водачи на индивидуални електрически средства и от водачи на МПС. Засилените проверки ще продължат до 22 септември включително.

Една от основните причини за настъпване на пътно-транспортни произшествия е разсейването на водача по време на управление на МПС, което най-често се дължи на използването на различни електронни устройства, основно смартфони. Според цитирани от ROADPOL резултати от направено научно изследване рискът от участие в пътнотранспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение, като се приема, че разсейването е фактор за настъпване на между 10 и 30% от пътно-транспортните произшествия. Практиката в повечето страни-членки на европейската мрежа е да се въвеждат строги ограничения за пълното или при определени условия използване на мобилни електронни устройства от водачите.

В българското законодателство този вид ограничения са регламентирани чрез въвеждане на забрана за използване на мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство и чрез въвеждането на условие за използване на мобилен телефон от водача по време на управление на ПС само чрез устройство, позволяващо използването на телефона без участието на ръцете на водача.

В тази връзка пътните полицаи ще следят спазват ли се забраните за използване на мобилен телефон от водачи на индивидуални електрически средства и от водачи на МПС, без устройство „Свободни ръце“, както и спазва ли се задължението за използване на обезопасителни колани, детски обезопасителни системи и каски от страна на водачи на МПС и пътниците в тях.

Периодът на операцията „Focus on the road“ е съобразен с ROADPOL-Дните на безопасността на пътя с мото за 2022 г. „Остани жив! Пази живота!“, а 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Целта е да се намали броят на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, като страните-членки на ROADPOL трябва да насочат усилията си към популяризиране на идеята поне за един ден да няма жертви по пътищата на Европа.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе