Кубрат отбеляза 114 години от обявяването на Независимостта на България

На 22 септември местната общественост в град Кубрат, отбеляза с тържествена програма 114 години от обявяването на Независимостта на България.

Точно в 11.00 ч. под звуците на националния химн беше издигнато знамето на Р България, а сред присъстващите на площад „Възраждане“ бяха заместник-кмета на Община Кубрат Женифер Пойраз, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, общински съветници, местни общественици, жители и гости на града.

YouTube

Слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на страната каза завеждащият Отдел „Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ към местната администрация в Кубрат Здравко Вутов.

„На този ден през далечната 1908 г. ние, българите, безпрецедентно заявихме пред света своята независимост – дата, която бележи началото на съвременната българска държава и ни позиционира с достойнство сред останалите европейски нации. Чрез обявяването на независимостта, постигната предимно чрез умела дипломация и истински патриотизъм, българският народ показа на света, че само тридесет години след освобождението си, вече е духовно, културно и икономически укрепнал. Безспорно, това е денят, който въплъщава усилията и саможертвата на поколения българи. Ето защо днес не е достатъчно просто да отдадем почит, а да направим съвременен и осъзнат прочит на нашата история. Защото истинските държавници знаят, че независимостта е само първата стъпка в отстояването и реализацията на стратегическите цели на една държава.

Няма по-добър учител за един народ от историята и живота на предците му. А най-важният урок, които трябва да научим днес е, че успяваме единствено когато сме сплотени. Тогава, когато имаме обща кауза и смелост да я отстояваме, гледайки напред с мисъл за бъдещето на децата си.

Затова нека поддържаме онази искра на родовата ни памет, която всеки от нас носи в себе си и никога да не забравяме възторженият възглас на нашите деди: „Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“ каза в обръщението си Здравко Вутов.

Поздравителен адрес дойде и от Кмета на Община град Кубрат Алкин Неби, който поради служебни ангажименти, не можа да присъства на тържествената церемония.

„Скъпи съграждани! Поздравявам Ви с Деня на независимостта на България – 22 септември! На днешния ден, преди 114 години, в историческата църква „Св. Четиридесет мъченици“ на старопрестолния град Велико Търново, с Манифест на княз Фердинанд, е обявена независимостта на България!

На този ден се издига международния авторитет на нашата страна и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. Нека отдадем почит на хилядите, дали живота си в освободителната борба и отвоювали независимостта на нашата Родина. Нека бъдем достойни наследници на нашите деди и да съхраним жаждата за свобода и независимост, за да пребъде България! Честита Независимост!“, казва в обръщението си кметът Алкин Неби.

Тържествената церемония в Кубрат завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола Васил Левски. Венци бяха поднесени от Общинската администрация и местният парламент, от училищата в града, както и от общински структури на политическите сили.

В чест на годишнината от обявяването на Независимостта на страната талантливи певци и танцьори от местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1891“ в Кубрат излъчиха кратък празничен концерт.

КУБРАТ ОТБЕЛЯЗА 114 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА Днес, местната общественост в град Кубрат, отбеляза с…

Posted by Община Кубрат on Thursday, September 22, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе