Над 60% от българите са с проблемно тегло

Метаболитният синдром е съвкупност от взаимосвързани признаци и болестни състояния, които увеличават риска от развитие на захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.
На 11 октомври отбелязваме Световния ден за борба със затлъстяването.

Според данните на Световната здравна организация с наднормено тегло или затлъстяване са 61.7% от българите. Специалистите подчертават, че Индекс на телесна маса (ИТМ), по-голям от 25 се определя като наднормено тегло, а над 30 – като затлъстяване, като ИТМ се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат.

YouTube

Притеснителни са данните и за детското затлъстяване – у нас около 20-30% от децата са с наднормено тегло или затлъстяване. А процентите всяка година растат.

Кои са характерните белези на метаболитния синдром?

  • 🧁Повишена обиколка на талията – за мъже ≥ 94 cm, за жени ≥ 80 cm;
  • 🧁Повишени нива на триглицеридите ≥ 1.7 mmol/l или прием на медикаменти за повишени триглицериди;
  • 🧁Намалени нива на HDL-холестерола – по-малко от 1.0 mmol/l за мъже и по-малко от 1.3 mmol/l за жени или прием на медикаменти за намалено ниво на HDL-холестерола;
  • 🧁Повишено артериално налягане – систолно ≥ 130 mmHg и/или диастолно ≥ 85 mmHg, или прием на антихипертензивни медикаменти при анамнеза за хипертония;
  • 🧁Повишена плазмена глюкоза на гладно ≥ 5.6 mmol/l или прием на медикаменти за хипергликемия.

Наличието на поне 3 от горепосочените критерии „гарантират метаболитен синдром.

Особено нащрек трябва да бъдат хората с ясна фамилна анамнеза за диабет тип 2, с данни за ранна есенциална артериална хипертония и дислипидемия, както и жените с гестационен диабет или със синдром на поликистозни яйчници.

„Вълшебно хапче“ в битката с килограмите няма, но правилният диетичен и физически режим е от ключово значение. Големият проблем идва оттам, че редукцията на телесното тегло става изключително сложен и многопластов процес. Самото затлъстяване и метаболитният синдром променят множество метаболитни процеси в организма. А когато тези нарушения се явят още в детска възраст, това става изключително труден за лечение и контролиране проблем.

🍔🍕🥪🥙НАД 60% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА С ПРОБЛЕМНО ТЕГЛО🍰🧁🍨🧁Метаболитният синдром е съвкупност от взаимосвързани признаци и…

Posted by Военномедицинска академия – ВМА on Tuesday, October 11, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе