Възстановиха чешмата „Бежаната” в село Островче

Заместник-кметът на Община Разград Мирослав Грънчаров поздрави жителите на Островче за родолюбивата и пропита с местен патриотизъм идея да възстановят чешмата „Бежаната”. Това стана на тържеството, на което днес бе открит официално обновеният водоизточник и бе обявена по-голямата цел на местните хора – районът около 109-тодишната чешма да се превърне в привлекателна туристическа дестинация както за тях, така и за гостите на региона.

Кметският наместник Милка Пенева, инициаторът за ремонта на чешмата Стоян Димитров и Хриса Гамишева, която също е част от Инициативния комитет, благодариха за подкрепата, оказана от Община Разград при извършване на възстановителните дейности. Основната част от тях се случиха по проект, с който Община Разград спечели финансиране от 2000 лв. от Националния конкурс „30 години DEVIN – Доверие във всяка капка“. По проекта бяха отпуснати средства за рехабилитиране на каменните корита, за пренареждане и при необходимост подмяна на каменните блокове на чешмата. Ангажимент на Община Разград бе подмяна на водопровода, на частично пропаднала и пропукана 200-метрова водопроводната тръба – от каптажа до самата чешма „Бежана“. Принос към инициативата за превръщането на чешмата в атрактивен туристически обект бе и безвъзмездният труд, който полагат местните жители за облагородяване на района, други пък са допринесли с финансови дарения, имената им вече са изписани на табела върху чешмата. Последното дарение пристигна по средата на церемонията – семейството на адвокат Красимир Коцев дари скулптура на орел, която бе поставена върху чешмата.

YouTube

Освен заместник-кмета Мирослав Грънчаров гости на събитието бяха: директорът на ОП”Паркстрой” Николай Борисов, началникът на отдел „Програми и проекти” в Община Разград Христина Русева, началникът на отдел „Опазване на околната среда” Недим Тахиров, много местни хора.

Заместник-кметът Мирослав Грънчаров пожела на инициаторите на доброто дело да имат сили и енергия да стопанисват чешмата, да превърнат района в чудесен кът за отдих и почивка и да генерират нови идеи, които местната управа да подкрепя. От своя страна местните хора поискаха от догодина да бъде назначен щатен служител да се грижи за района около чешмата.

Водосвет, отслужен от отец Боян, също бе част от тържеството край чешмата.

То завърши и с традиционната погача с мед и шарена сол, както и с отваряне на шампанско.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе