Новият рентгенов апарат на ДКЦ-1 вече работи

Новият рентгенов апарат на „ДКЦ-1-Разград“ЕООД, закупен със средства от бюджета на Община Разград, вече работи – установи ръководството на местната управа на място в обособените за рентгена помещения в Поликлиниката. Председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, заместник-кметовете Добрин Добрев, Полина Иванова и Хабибе Расим, както и секретарят на Община Разград Нели Добрева посетиха Поликлиниката след приключване на работното време за рентгеновия апарат с пациенти.

YouTube

Възможностите за по-бърза и качествена диагностика с новия апарат им представиха управителят на ДКЦ-1 д-р Николай Денев и рентгенологът д-р Атанас Тодоров. Подмяната на старата апаратура се наложи поради амортизацията на рентгена, закупен като рециклиран през 2010 г. За стария рентген липсваха и части и това затрудняваше медицинското обслужване на пациентите, имаше и периоди, в които спираше работа – обясниха медиците.

Новият апарат е на стойност 159 474 лв., средствата са осигурени от бюджета на Община Разград, като сумата бе гласувана на извънредно заседание на Общинския съвет по предложение на ръководството на местната управа.

Рентгенът е унгарски, като някои от основните модули са американски, произведени от световен лидер в този вид апаратура. Инсталирането на стационарната директно дигитална графична рентгенова уредба, както и получаването на разрешителни от страна на държавни институции за влизане в експлоатация, е отнело технологично време, в което са били изнесени на друго място само мамологичните прегледи, но ръководството на Поликлиниката вече разполага с всички необходими лицензии и рентгенът осигурява медицинското обслужване на пациентите, които имат нужда от диагностика. С него работят двама рентгенолози – д-р Атанас Тодоров и д-р Теодора Павлова. При подготовката за инсталирането на новия рентген е извършена и реконструкция на помещенията, като към използваните досега помещения е добавено още едно, използвано преди за фотолаборатория за промиване на филми.

От името на ръководството на Община Разград заместник-кметът Добрин Добрев изрази задоволство, че за няколко месеца със съвместни усилия от страна на местната управа и на Поликлиниката е направено всичко възможно, за да се случи вземането на решение, закупуването и инсталирането на новия рентген. „Това е от изключителна важност не само за жителите на Община Разград, но и на цялата Разградска област, тъй като апаратът се използва и от пациенти от региона. Новата придобивка ще подпомогне осигуряването на по-добро и качествено здравеопазване, което е част от политиката, която Община Разград води в полза на гражданите“ – каза още г-н Добрев. Той пожела на екипа, който работи с рентгена, да има много успешно разчетени диагнози, които навреме да помагат за лечението на жителите на региона.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе