Областният управител на Разград посети преработвателно предприятие в Румъния

Областният управител на Разград Драгомир Златев посети преработвателното предприятие „Малкият фермер” в община Узуну, окръг Гюргево, Румъния. Визитата бе част от програмата на работно заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група (СБРЗРГ), в което взе участва областният управител.  Работната група е създадена през 2010 г. в рамките на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и цели обмен на добри практики в сферата на селското стопанство между български и румънски производители. Заседанието бе водено от заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево и председател на СБРЗРГ Кристиян Анкулеску, със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

YouTube

Собствениците на фирмата Мирча Михаил Григориу и Серджиу Григориу (баща и син) представиха затворен цикъл на производство от ябълкови насаждения, до крайния продукт – натурални сокове.

Овощната градина „Малкия фермер Grifarm” е  създадена през 2018 г. Разположена на 18 хектара, със средно 3000 дървета на хектар. Отглеждат се пет сорта ябълки със специални вкусове и качества – Gala Schniga, Golden Delicious, Granny Smith, Pinova si Red Delicious. Складът на овощната градина е с площ от 1500 кв.м, с 4 хладилни камери, които имат общ капацитет 800 т. Ябълките се преработват в собствен производствен цех за студено пресоване, разполагащ с модерни поточни линии. Произвеждат се три вида сок: ябълков, от катина /облепиха/ и от арония. Продукцията се реализира на румънския пазар. Производството е безотпадно, като остатъците от плодовете се компостират. Инвестицията за създаване на предприятието е над 2 милиона евро, като близо половината средства са получени по европейски проект. Интересен момент е, че фирмата внася бутилките и копачките за соковете от България.

От българска страна презентация на биологични продукти от арония направи Пламен Калинов – управител на русенската фирма „Арониада Агро“ ЕООД.

Следващото заседание на работната група ще се проведе през месец ноември в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе