Как действат ултразвуковите уреди за защита от кучета?

Понякога може да се натъкнете на агресивно куче, докато се разхождате на открито, което би ви накарало да се отдалечите максимално от него. Можете обаче да предприемете различен подход, който включва защита чрез ултразвукови кучегони. Това устройство не вреди на човека, а вместо това предизвиква дразнене в ушите на кучетата. Уредите от този тип разчитат на електронна схема за генериране на високочестотни звукови вълни. В резултат на това кучето или ще се отдръпне, или ще спре да се държи агресивно, когато насочите отблъскващото устройство в неговата посока. Как работят кучегоните?

Какво представлява ултрзвуковият уред срещу кучета?

Това устройство е предназначено за безопасно отблъскване и борба със злобни кучета. То издава много неприятен, високочестотен звук, който кара близкото куче да се отдръпне. Кучегоните разполагат и с LED светлина, която служи като индикатор за изтощена батерия. Ако светлината угасне, това означава, че устройството се нуждае от подмяна на батерията.

YouTube

Как всъщност действат кучегоните? 

Повечето репелери за кучета следват същия модел. Устройството се насочва към атакуващото животно, след натискане на бутона се издава звук и се издават ярки светлинни проблясъци. Ето как работят джобните решения във формат фенерче. Те имат подчертано насочено действие и са най-ефективни за справяне с едно животно.

Обхватът на устройството зависи от няколко фактора:

  1. Кучетата се страхуват от нивата на звуково налягане. Следователно мощностната характеристика на излъчвателя трябва да бъде равна или над 100 dB.
  2. Обхватът на устройството определя зоната на безопасност за собственика на репелера. При атака в открито пространство десетина метра са достатъчни за маневриране. Устройство с индикатор от 20 метра или повече е в състояние не само да държи атакуващо животно на разстояние, но и да работи през стена.
  3. Посока на излъчване. Както бе споменато по-горе, силен звуков поток, дори с честота, която не се чува от ухото, може да причини дискомфорт. За тях е подходящ репелер с насочен излъчвател. Подобно устройство 

обаче има ключов недостатък: с негова помощ няма да е възможно да прогоните цяла глутница кучета на разстояние. Трябва да се прицелите директно в натрапника, който извършва атаката.

Тези кучегони са хуманни и служат и като устройство за обучение на кучета.

Хуманно ли използването на кучегони?

Може би най-голямото предимство на кучегоните е фактът, че те са безопасни както за хората, така и за животните. Отблъскващото устройство за гонене на нежелани животни произвежда ултразвукови сигнали с честота до 125 децибела, което е достатъчно, за да подразни кучето, без да причини трайно увреждане на слуха. 

Тези уреди са много ефикасни за хора със страхове от кучета, както и други животни. Различните видове кучегони могат лесно да бъдат използвани не само против кучета, а са много ефективни устройства и срещу котки.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе