Започна кампанията „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“

В деня преди Световния ден за борба с инсулта 29 октомври Община Разград се включи в Националната кампания „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“.

Инициативата на Асоциацията за инсулт и афазия в България се организира за втора поредна година  в страната, като участие в нея вземат и общините.

YouTube

Чрез кампанията във фокуса на общественото внимание се поставят симптомите на инсулта. Освен те да бъдат разпознати е необходимо предприемането на бързи и решителни действия, за да бъде спасен човек или предпазен от инвалидизация.

Като част от кампанията във фоайето на ДКЦ-1 днес експерти от отдел „Социални услуги и здравеопазване“ в Община Разград поставиха щендер с рекламни материали от кампанията. Мястото бе посетено от ресорния заместник-кмет Хабибе Расим и началника на отдела Лейман Тюллеоглуева. Г-жа Расим изрази надежда нашите съграждани да проявят интерес по темата, да се запознаят с мерките за превенция и придобитите знания да са им полезни при разпознаването на симптоми на коварното заболяване.

Щендерът в поликлиниката ще е там около един месец. Други рекламни материали по темата – плакати – са поставени в различни здравни заведения и на обществени места, включително на входа на Община Разград. Видеоклипът от кампанията е публикуван на Фейсбук страницата на Община Разград: Facebook.

Здравните медиатори в Община Разград пък имат ангажимент да предоставят рекламни материали от кампанията на общопрактикуващите лекари в региона.

Кампанията „Научи симптомите на инсулт! Всяка минута е ценна!“ има за цел намаляването на броя на инсултите с 10 на сто до 2030 година.

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се регистрират годишно около 35 000 случая с мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 завършват с летален изход. Преживелите мозъчния инсулт с различна степен на инвалидност годишно са повече от 28 000. При 10% от оцелелите инвалидността е тежко проявена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе