Паисиеви дни в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Езерче

По случай патронния празник на ОУ „Св. П. Хилендарски“-с. Езерче, седмицата от 24.10.2022 до 28.10.2022 г. бе изпъстрена с различни мероприятия, в които активно участваха учениците и учителите в училището.

На 24.10.2022 г. откриха Паисиевата седмица. Учениците рисуваха, писаха съчинения, правиха преписи и диктовки.

YouTube

Първокласниците рисуваха на тема „Моето училище е най-хубаво“. С „Низ от мъниста“ отбелязаха 1 ноември – с работни листи, с които изразиха своята почит към будителите.

Второкласниците се запознаха с живота и делото на малка част от народните будители. Отдадоха почит към делото им с ръчно изработена книжка от тях и я представиха пред другите ученици в дейностите ЦДО 3-4 клас.

В часа на класа учениците от 3. клас изработиха книжка за предстоящия празник – 1 ноември „Аз правя и разбирам“. Чрез преписи и оцветявки уважиха будителите.

Учениците от ЦДО 1-2 клас оцветиха рисунки по случай 1 ноември. Учениците от 4. клас подготвиха табло по случай 1 ноември. Прочетоха приказки от Ангел Каралийчев на учениците от ЦДО 1 и 2 клас.

Учениците от ЦДО 3 и 4 клас изготвиха тематично табло.

Учениците от 5, 6 и 7 клас се включиха в седмицата, посветена на патронния празник на училището – „Паисиеви дни“, с изработването на постер за народните будители. Елиф Юмер от 7. клас нарисува Паисий Хилендарски; Симге Беркант – Г. С. Раковски; Мюжгян Бурукова нарисува Христо Ботев; Мертин Хюсменов – Любен Каравелов; Гьокай Нурайев – Иван Вазов.

Ахмед Сунай, Емре Везир, Мехмед Бакиев, Мелда Кадирова преписаха техни творби и стихотворения. Постерът се допълни с думи на Васил Левски, които написаха Атлас Османов и Мехмед Ескиджиев.

Тематични табла, посветени на будители, изготвиха учениците от ЦДО 5-7 клас.

Гюлшен Карраали – ученик от 7. клас, представи пред учениците от прогимназиален етап своята тематична презентация „Биография и творчество на Паисий Хилендарски“, посветена на патрона на училището.

На 28.10.2022 г. във фоайето на училището се отчетоха всички дейности, организирани в седмицата, посветена 1 ноември – Ден на народните будители и патронен празник на училището. Директорът поздрави всички ученици, учители и присъстващи по случай празника. Награди получиха учениците от прогимназиален етап за участие с рисунки на будители.

Училището с гордост носи името на първия сред будителите – Паисий Хилендарски. Този, който призовава: „четете, да знайте“, в чиито думи се изразява силния дух на българина-мислител, далновидец и просветител. Застанал с цялата сила на своето прозрение, Паисий не се поколебава да се бори за нови идеали. Ние се прекланяме пред величието на това негово дело.

Нека патриотичният дух и национално самочувствие на патрона на училището – Паисий Хилендарски, живее във всеки един от нас и достойно да посрещаме предизвикателствата на нашето съвремие.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе