Разградски ученик с второ място на конкурса „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”

Лично първият български космонавт ген. Георги Иванов връчи наградите в XXIV Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството”. Церемонията бе организирана от Фондация „Еврика“ и се проведе в  Националния политехнически музей – София в Деня на народните будители. Сред наградените ученици бе Мартин Стоянов Вълчинов, класиран на второ място в раздел „Космически модели и макети“ за изработения макет на тема „Космосът през моите очи“.

Мартин е възпитаник на инж. Младен Димитров – ръководител на клуб „Конструиране и моделиране“ при ЦПЛР-ЦУТНТ-гр. Разград. Той е на 13 години и вече втора учебна година усилено се готви за състезания, изложби и конкурси в клуба. Основата за неговата подготовка е получена като участник в клуб „Авиомоделизъм“ със същия научен ръководител.

YouTube

Националният конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството” е включен в Националния календарен план за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. Той се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. След награждаването на класираните ученици, председателят на специализираното жури доц. Таня Иванова, изнесе доклад на тема „50 години България космическа държава“.

Резултатите от конкурса бяха публикувани през месец юли 2022 г. на сайта на Фондацията –  https://www.evrika.org/?p=4006

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе