Игри за сплотяване и хармонизиране на отношенията в клас организира МКБППМН-Кубрат

При голяма част от петокласниците, в началото на учебната година настъпват леки смущения. Това е напълно разбираемо, защото децата в продължение на 4 години се обучават от един учител, привикват към неговия стил и общуват основно с него. В пети клас вече нещата стоят по-различно. Има нови предмети, нови учители, образователната програма става малко по натоварена, в класа се присъединяват нови деца и др.  Често са наблюдава стрес при някои ученици, нарушена дисциплина,  напрежения между отделните ученици, трудности в общуването с новите учители и др.  Това налага общи усилия от страна на учители, родители и ученици, които трябва да се обединяват в решаването на проблемите за да  бъде адаптацията към новите образователни моменти по-плавна. С постоянство и желание от всички страни, нежеланите прояви могат  да бъдат трансформирани в позитиви и да се формира едно сплотено детско общество.  Съвременната  научна литература  днес предлага богат педагогически инструментариум, който  от един опитен педагог може да  бъде приложен в преодоляването на конкретни  кризи.     

Пети „б“ клас  при СУ „Христо Ботев“ с класен ръководител Диана Илиева, бяха обект на превенция на тема: „Позитивната дисциплина–ключ за хармонизиране на отношенията в клас“. Срещата се проведе на открито  в градския парк в часа на класа на 7 ноември 2022 година.  Секретарят на местната комисия д-р Надие Карагьозова заложи на игри за сплотяване и по-добро опознаване  на другия „Всички по нещо си приличаме“  и „Научих нещо ново за…“  Образователните игри провокираха учениците да влязат веднъж в ролята на репортери и веднъж в „обувките на другия“. Игрите се изиграха по двойки, като за целта класът беше разделен на два отбора  обозначени с цветни стикери в различна форма.

YouTube

Единият отбор със знак автомобили, другият със знак ябълка. Учениците трябваше да изберат съученик от класа, когото познават най-малко и с когото са общували най-малко. Идеята е да научат повече за него, да го опознаят по отблизо, като му задават различни въпроси: примерно любим плод, футболен отбор, предмет в училище, има ли домашен любимец и др. и с получените отговори да представят накратко своя съученик.  Изслушват се всички двойки и с всеки разказ, класът придобиви нова информация за своя съученик. По този начин се откриват сходни интереси, хобита, предпочитания за цвят, занимание и др.  Формират се  малки групи, които се обединяват по един общ признак, излъчват послание за по-добра, стегната дисциплина в клас, и дават заявка да  са добрият пример в спазването на правилата в училище ,и извън него. Най-активни по време на урока бяха братята близнаци Венко и Веско, които направиха впечатление с най-оригиналните въпроси, които отправиха към своите съученици, с които общуват по-малко, и не скриха емоциите си от наученото.

В края на срещата секретарят на комисията представи пред петокласниците новата превантивно-образователна програма за 2023 година „С любов и усмивка срещу агресията“ и постави задачи пред класа, по които ще дискутират на нова среща през втория срок.  А Диана Илиева, изненада своите възпитаници и кубратския секретар с ръчно изработени стикери под формата на сърце, а излъченото послание „Добрите деца формират отговорен и сплотен клас“ напълно синхронизира на тях.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе