Топ 5 необходими дрехи за лов

Ловната екипировка включва редица елементи и компоненти. В случая дори няма да се спираме на оръжието, боеприпасите и всичко, свързано с тях. Нека да обърнем внимание на основните части на облеклото, което ни е необходимо при излет в гората. Има дрехи за лов, които са задължителни, докато други по-скоро минават в графата “по желание”, въпреки че е по-добре да ги имаме, отколкото да ни липсват.

Но в самото начало искаме да подчертаем, че не приемаме за адекватна алтернатива да се извадят от гардероба протритият анцуг и изтърканото дънково яке. Това не е адекватно облекло за лов. Тук ще говорим за дрехи, които са създадени и изработени конкретно с това предназначение. Не че не можем да ги носим и при разходка в градския парк, но трябва да сме наясно, че основното им приложение е в гората.

YouTube

Разбира се, конкретният аутфит зависи и от сезона. Така, както сменяме цивилното си облекло между лятото и есента или между зимата и пролетта, то така при различните годишни времена са ни необходими различни дрехи за лов. Но ето Топ 5 на тези, които са в графата на задължителните.

Яке

Започваме отвън навътре. Да си набавим качествена връхна дреха за торса и ръцете (а и главата) може да се определи дори за цел №1 при екипирането за това хоби. Качественото ловно яке е незаменимо, ако практикуваме това занимание, особено в най-студените месеци на годината. През зимата то освен топлина, ни осигурява и отлична влагоустойчивост, предпазва от вятъра, но и не запарва, ако са спазени показателите за т.нар. дишаемост. Естествено, това е така, ако се снабдим с качествен модел от специализиран магазин за ловни дрехи.

И тук чуваме как някои от вас ще контрират – да, през зимата ни трябва яке, а през лятото за какво ни е? Имате право. Само с една връхна дреха няма как да минем. Добре е да имаме ловно яке за периода от ноември до март в най-общи линии, както и вариант за останалите месеци. И отбелязваме, че от полза може да бъде един качествен полар или суитчър. А защо не яке, но по-тънко, съобразено със сезона? Все пак, през април или септември също може да вали или да задуха силен вятър, така че трябва да сме предпазени.

Панталон

Трябва да помислим не само за горната част на тялото, но и за долните крайници. Екипирането със специален панталон за лов е от особено важно значение, ако се отнасяме към тази активност. А независимо от бранда, към който се насочим, моделът трябва да отговаря на сходни показатели като тези, които споменахме и по отношение на якетата. Гарантирана термозащита, водоустойчива и ветропредпазваща материя – тези неща трябва да бъдат налице. Но да добавим още и ниско ниво на шум, това е особено важно за всеки ловен панталон. Отнася се и за връхните дрехи, но при често движение с долните крайници има потенциал да вдигаме повече шум и да уплашим дивеча.

И тук имаме алтернативи за по-топлите месеци. Можем да се екипираме с дълги крачоли за есента и зимата, както и с цял размер, но с по-тънка материя, за не толкова студеното време. Предлагат се дори и къси гащета, но трябва да имаме предвид, че в гората можем да си издраскаме доста прасците и колената, ако не са покрити.

Пуловер или суичър

Няма толкова голямо значение. Важното е да сме добре облечени и под якето, особено през зимата. Впрочем, за най-мразовитите месеци медиците препоръчват да се екипираме на принципа на луковите слоеве – по-добре повече и по-тънки, отколкото един-два ката по-дебели дрехи. Дали ще се спрем на пуловер, жилетка, или суичър е по-скоро въпрос на индивидуално предпочитане. Но отново е важно материята да ни осигурява топлина и да не създава излишен шум.

Елек за лов

Трябва ли ни наистина този вид дреха? Със сигурност е по-добре да я имаме, защото може да намери приложение в различни периоди от годината. Ако времето е мразовито, елекът за лов ще ни донесе допълнителна защита, заедно с якето. Ако пък ловуваме в топлия сезон, то нямаме нужда от палто – слагаме облеклото без ръкави върху суичър, пуловер или риза и пак сме добре екипирани.

И да споменем защо елекът за лов е полезно решение. Тази дреха е мунтифункционална заради множеството джобчета, в които можем да приберем доста неща – боеприпаси, аксесоари, дори по-малки елементи от облеклото като ръкавици, шапка или шал например. Това може да ни спести носенето на раница или чанта при определени обстоятелства.

Да не забравяме за шапката

Повече от желателно е да сложим нещо на главата си. През зимата трябва да си покрием ушите, за да не измръзват. При горещо време пък шапката ни предпазва от слънчево изгаряне. Естествено, и тук уточняваме, че ни трябват различни модели за отделните сезони. Но инвестицията не е солидна, така че всеки, отдаден на лова, би трябвало да е в състояние да си го позволи.

Достатъчно ли е това, за да сме добре екипирани? Не, защото трябва да се добавят и елементи като термобельо за мразовития период, чорапи, ръкавици, колан и т.н. Да си изберем риза, блуза или тениска за по-топлия период. Но тези основни пет дрехи за лов трябва да ги имаме в гардероба, ако гледаме сериозно на това занимание.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе