Община Разград с отличие от Асоциация „Прозрачност без граници“

Община Разград е сред седемте български общини, които по повод Международния ден за борба с корупцията 9 декември получиха от Асоциация „Прозрачност без граници“ отличие за иновации за добро управление и политики за противодействие на корупцията.

Това стана на организирано от „Прозрачност без граници“ събитие в София за представяне на резултатите от изследването на „Индекс на местната система за почтеност-2022“.

YouTube

Отличието за добри практики в „Прогрес в Условията за насърчаване на инвестиции“ получи заместник-кметът Мирослав Грънчаров, а днес предостави плакета на Кмета на Община Разград Денчо Бояджиев.

Призът се връчва за най-голям напредък в усилията за създаване на добра бизнес среда през последните две години.

На церемонията по връчване на отличията г-н Грънчаров изрази удовлетворение от положителната оценка, която местната управа получава. Заяви, че за ръководството на Община Разград това е огромна отговорност, но показва, „че се движим в правилната посока и ни стимулира да сме още по-креативни в усилията си да създаваме по-добра бизнес среда в Община Разград“.

Заместник-кметът Мирослав Грънчаров сподели и част от добрите практики на Община Разград, довели до подобряване на инвестиционната среда и свързани с общински инициативи за разширение на бизнес зона „Перистър“, за развитие на „зелена икономика“, за провеждане на прозрачни конкурсни процедури, за улесняване на административното обслужване чрез увеличаване на електронните услуги и други.

Отличието за добри практики в „Прогрес в Условията за насърчаване на инвестиции“ бе връчено на заместник-кмета Мирослав Грънчаров от изпълнителния директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов. Останалите общини с отличия са: Русе, Бургас, Сливен, Видин, Кюстендил и Стара Загора.

Заедно с екипа си Славов представи резултатите от изследването „Индекс на местната система за почтеност 2022“, което оценява капацитета на местните публични институции, гражданското общество и бизнеса за прилагане на устойчиви антикорупционни политики в регионите в България и отчита постиженията и дефицитите в изследваните общински и държавни институции и сектори.

Индексът на Местната система за почтеност в България позволява извършването на ежегодна сравнителна оценка антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и социални актьори на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, граждански организации, съд и полиция. Той се съставя въз основа на детайлно разработен набор от показатели за изследване на институциите и структурите във всичките 27 общини-областни центрове в страната. Общата стойност на индекса за цялата страна е 3,22, а Разград с 3,45 е на шеста позиция в страната. По отношение на оценяване дейността на отделните институции съобразно Индекса на Местната система за почтеност Общински съвет-Разград е на трета позиция в страната; Кметът на Община Разград също е на трета позиция; Общинска администрация – на 15-та; Индексът за гражданско общество е на 8-ма позиция. Изследването в подробности е публикувано на интернет страницата на „Прозрачност без граници“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе