Какво представлява горивния филтър и как функционира?

Горивният филтър филтрира мръсотията и частиците ръжда от горивото, като предпазва от тяхното навлизане в двигателя и евентуална повреда. Ако в двигателя попаднат замърсявания – било то и малки частици ръжда – те причиняват допълнително износване на компонентите на двигателя и нанасят щети на цялата система. Горивният филтър действа като бариерен слой, който почиства горивото от примеси, утайки, замърсители и ръжда преди те да имат възможност да попаднат в инжекционната система и в крайна сметка – в двигателя на Вашия автомобил. Горивният филтър може да бъде касета с филтър, състоящ се от хартиен материал.

Компоненти на горивната система:

YouTube

  • резервоар за гориво;
  • горивна помпа;
  • горивна линия;
  • горивни филтри;
  • карбуратори.

Как функционира горивния филтър?

Първата стъпка от набавянето на гориво за автомобила е разбира се от бензиностанцията.

Горивото преминава през горивната помпа, а помпата го изпраща от резервоара до двигателя. Помпата изтласква горивото през горивната линия (обикновено мек маркуч) и след като достигне до двигателя, той го изгаря. От особено важно значение е горивото, което навлиза в двигателя, да бъде пречистено от всякакви частици и замърсители. Затова елементите на горивния филтър са два: филтър за грубо пречистване и такъв за фино пречистване, като този за грубо пречистване e така нареченият предварителен филтър, а този за фино пречистване може да бъде както част от горивната помпа, така и самостоятелно разположен на горивната система. Попадналото гориво в цилиндрите се възпламенява от електрическата искра от запалителната свещ.

Кога е необходимо да сменим горивния филтър?

Повечето производители съветват препоръчителна смяна на филтъра в рамките от 30 000 до 120 000 км – голям диапазон зависещ от няколко фактора най-важният, сред които е възрастта на превозното средство – колкото по-старо е то, толкова по-честа трябва да е смяната на горивния филтър. Причините за това са основно повишеният обем, ръжда, замърсявания и други фини частици, натрупващи се с годините. 

Горивният филтър е от съществено значение за оптималната работа на двигателя и подобно на повечето компоненти на Вашия автомобил изисква редовна поддръжка. Ние можем да имаме определени очаквания, че горивото излизащо от бензиноколонката е сравнително чисто, но може да се намерят големи отклонения, в зависимост от бензиностанцията или доставчика. Обикновено горивният филтър се справя добре с филтрирането на различните примеси преди да достигнат двигателя, но с времето той се задръства и трябва да се смени.

Как да сменим горивния филтър?

Нека ви обясним процеса стъпка по стъпка:

  1. Откачаме отрицателния полюс на батерията на горивния филтър.
  2. Слагаме парцал около горната част на горивния филтър, защото когато го отвиваме може да излезе малко гориво и да се излее на двигателя.
  3. Отвиваме гайката на горната част на горивния филтър. Тя представлява изходящ бензинопровод, който е след металната част и се свързва с гумено съединение към двигателя.
  4. Преместваме парцала под филтъра и отвиваме долния отвор на филтъра. Оттам може да излезе по-голямо количество гориво.
  5. Отвиваме бързо гайката на долната част на филтъра, където е бензинопровода. След като отвием гайката, запушваме с пръст горния отвор на филтъра, докато го изкараме и занесем до отвора на резервоара.
  6. Прикрепяме  новия филтър към скобата, като внимаваме да не го монтираме наобратно.
  7. Поставяме отрицателния полюс на батерията.
  8. Стартираме двигателя, проверяваме за течове. Ако всичко е наред, сте готови да потеглим!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе