Специално празнично меню с малък бюджет – мисия възможна

Независимо дали става дума за Коледните и Новогодишни празници, рожден ден или годишнина, когато наближи специален ден ни се иска да приготвим нещо ново, различно и наистина впечатляващо за своето семейство и гости. За много семейства обаче бюджетът се превръща в препятствие, което ограничава творчеството в кухнята.

Ако искаме да сготвим екзотична рецепта с рядко срещани продукти, цената действително може да скочи значително. Но дали приготвянето на специално празнично меню с малък бюджет е съвсем немислимо? Разбира се, че не! Всъщност, да приготвим вкусно и впечатляващо меню с малък бюджет е напълно възможно – с помощта на малко предварително планиране и огромна доза вдъхновение.

YouTube

Относно екзотичните продукти

Нищо не казва “празник” по-добре от ястие, което не сме опитвали преди. Както вече уточнихме обаче, специалните продукти често имат висока цена. Ето три стратегии, които можеш да използваш, за да заобиколиш тази пречка.

Продукти на добра цена

Първата стъпка, която трябва да предприемеш, за да държиш празничния бюджет в приемливи рамки, е да се възползваш от намаленията на хипермаркета. Затова по-добре разгледай седмичната Kaufland брошура. Тук ще откриеш разнообразие от варианти – например сезонни екзотични плодове, месни и рибни специалитети на много изгодни цени.

Използвай малко количество

Друга малка хитринка е да избереш рецепта, в която се изисква малко количество от специалния продукт. Първата вариация на тази стратегия са рецептите, в които основната хранителна стойност идва от основен продукт като ориз, макарони или картофи, а “екзотичната” добавка придава вкус и аромат. Добър пример за това са рецепти като: маникоти с рикота, моцарела и пармезан; ризото със скариди и маскарпоне или картофи със сирена и гъби пачи крак на фурна.

Втората вариация на стратегията е да приготвиш необичайна супа. Например японска мизо супа, китайска яйчена супа със зелен лук и джинджифил или финландска супа със сьомга. Идеята е, че макар някои от съставките (като мизо, дървесни гъби или сьомга) да са по принцип доста по-скъпи от продуктите, характерни за нашата национална кухня, количеството, което се изисква за супа е сравнително малко. Същевременно, супата ще засити много повече хора.

Необичайни съставки като акцент

Друг начин да направиш ястието специално, без това да струва твърде скъпо, е да използваш нестандартните съставки като акцент или за украса. Това най-често се практикува в сладкарството, където е обичайно да се използват екзотични плодове като физалис и карамбол за украса. Открий ценни съвети в лексикона на свежестта, ако не си съвсем наясно със свойствата и вкуса на продуктите.

С един куршум – много зайци

Друг начин да приготвиш специално празнично меню, без да натоварваш твърде много семейния бюджет е да употребяваш продуктите до край. Например, можеш да приготвиш за семейния празник цяла патица с коричка от мед и нар. Прецеди мазнината от птицата и я съхрани в хладилника. Използвай патешката мас вместо олио за готвене – тя ще добави аромат и ще направи всяко ястие още по-вкусно. От костите пък можеш да свариш вкусен бульон, който впоследствие да превърнеш в супа, или да добавиш към ястие с ориз или картофи.

Изкуството на плейтинга

Последният, но изключително лесен и ефективен начин да направиш празничната вечеря специална, е да приложиш изкуството на плейтинга. Думата може би ти звучи претенциозно, но на практика означава да подредиш ястието по красив начин и да декорираш чинията. Ако никога не си го правил, може би си мислиш, че е трудно. Има някои лесни хватки, които можеш да приложиш.

Първият вариант е да “нарисуваш” чиниите с ярки на цвят сосове. Ако идеята за рисуване те плаши, знай, че е достатъчно да можеш да правиш точки и сравнително прави линии. Редукцията от балсамов оцет е един от най-често използваните за тази цел сосове. Тя може съвсем лесно да се направи у дома. Все пак, ако не те привлича идеята да изваряваш оцет в кухнята, можеш да замениш декорацията от балсамова редукция с лесно достъпни сосове като майонеза, кетчуп и горчица. За максимално успешен резултат, избери сос, който, подхожда като вкус и аромат на основното ти ястие.

Друг вариант, който изисква известна доза сръчност, е да направиш за своето специално ястие ядлива украса. Можеш например да декорираш чиниите с розички от домати, цветни кошнички от белтъка на яйце или с помощта на зеленчукови пръчици или спирали.

Надяваме се, че успяхме да ти дадем някои полезни идеи как да приготвиш специално празнично меню за своето семейство с ограничен бюджет. А когато едно ястие е направено с много любов, то със сигурност е незабравимо!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе