Сириец, нелегално пребиваващ в страната и задържан с канабис в исперихското село Подайва, остава в ареста

Окръжен съд – Разград потвърди определената от Районен съд – Исперих мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 60-годишния сирийски гражданин М.Ю. Самоличността му е установена по негови твърдения, тъй като не е представил никакви документи за самоличност. Той беше задържан на 19 януари при извършено претърсване в частен дом в исперихското село Подайва.  

Роденият в Дамаск мъж е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство по описа на РУ – Исперих, за извършени от него две престъпления. Първото е, че на 19.01.2023 г. в село Подайва, обл.Разград, без надлежно разрешително е държал високорисокови наркотични вещества – около 46 гр. канабис (марихуана) на обща стойност 276 лв.

YouTube

Според второто обвинение – на неустановена дата през периода от 01.01.2022 г. до 19.01.2023 г. в землището на с.Лесово, обл.Ямбол, в района на ГКПП – Лесово, влязъл през границата на страната от Република Турция в Република България, без разрешение на надлежните органи на властта.

Обвиняемият и неговият служебен защитник поискаха въззивният съд да измени най-тежката мярка за неотклонение в някоя от по-леките такива като „парична гаранция“.

Тройният съдебен състав като взе предвид доводите на страните и се запозна с делото прецени, че е налице обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен. И за двете деяния е предвидено наказание „лишаване от свобода“, като за първото Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години, а за второто до 5 години и глоба от 100 до 300 лева.

Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие с оглед на данните, че пребивава нелегално в страната, без документи, без адресна регистрация и без данни за препитание.

За да се обезпечи нормалния ход на производството съдът счете, че най-подходяща остава мярката за неотклонение „Задържане под стража“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

dm petroleum

Върни се горе