Петминутна заря и над 50 венци пред Мавзолея-костница за Деня на Разград

С петминутна заря, озарила небето над Разград, завърши празничният 28 януари – Деня на града, в който се отбелязва 145-годишнината от Освобождението на Разград.

В празничната вечер преди церемонията в Мавзолея-костница бяха експонирани военните икони на Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, които са дарени на Разград по време на Освобождението. Заради метеорологичната обстановка не бе извършен тържественият ритуал по въвеждането им в костницата, но те останаха непосредствено след приключването на тържествената церемония, за да могат да ги разгледат жителите и гостите на Разград. 

YouTube

В приветствието си към разградчани Кметът на Разград Денчо Бояджиев обяви 2023 г. за „година на разградската духовност и култура – най-сигурният гарант за оцеляването и съхраняването на нашата национална памет.”. Кметът припомни имената на възрожденците от Разград, допринесли за духовното и културното издигане на Разград и Разградския край. „Това са нашите духовни войни. Техните битки са безкръвни. Те са воювали за ума и душите на разградчани. А най-голямата им победа е съхранената духовна и културна памет на Разград и Лудогорския край. Техни достойни наследници и съвременни духовни войни са нашите съвременни културни институти и нашите учители.” – заяви Кметът Бояджиев.

Сред десетките поздравителни адреси, получени в Община Разград за празника, на площад „Възраждане” бе прочетен този на Министъра на културата проф. Велислав Минеков. В него се казва: „Радостен съм, че 2023 г. ще бъде посветена на разградската култура и духовност, както е че през всичките години на своето съществуване градът винаги е бил важен духовен и културен център на Лудогорието. Пожелавам Ви енергия и много успехи в полза на града и да продължавате все така да инвестирате в културна та инфраструктура.”.

По време на тържествената церемония бе представена и една от първите инициативи в областта на културата за годината – ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема „Бележити личности от Разград”. Конкурсът е обявен от Регионален исторически музей и се провежда с подкрепата и съдействието на Община Разград и под патронажа на „Биовет”АД – Клон Разград.

Над 50 венци бяха поднесени пред Мавзолея-костница. Сред тях – от Община Разград, от Областния управител, от народни представители от региона, от новите носители на отличието „Почетен гражданин на Разград”, от гостуващата делегация от румънския град-побратим Кълъраш, от представители на религиите, от политически сили, културни и образователни институции, обществени организации, граждани.

Петминутна заря озари дъждовното небе над Разград в края на церемонията.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе