Русенският митрополит Наум отслужи литургия, молебен и заупокойна молитва в разградската църква

Русенският митрополит Наум уважи празника на Разград. В църквата „Св. Николай Чудотворец” днес в съслужение с местни свещеници и свещеници от други райони от Русенска епархия Дядо Владика отслужи света литургия, благодарствен молебен и заупокойна молитва за загиналите руски воини и български опълченци за Освобождението на Разград.

Сред миряните в храма бяха заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров и Полина Иванова, секретарят на Община Разград Нели Добрева, както и Областният управител Драгомир Златев и общински съветници, а също и чуждестранните гости на града за празника: делегацията от румънския град-побратим Кълъраш, начело с кмета на града Мариус-Григоре Дулче и новият Почетен гражданин на Разград Герхард Робел.

YouTube

В приветствието си в края на църковните ритуали Митрополит Наум припомни историческите събития от преди 145 години, както и благодарността на поколенията българи след това. Дядо Владика насочи вниманието и към ролята на вярата във времената на българското Освобождение. „От историческите хроники и спомени научаваме, че при освобождението на всеки град, хората се насочвали първо към храма, където се отслужвал благодарствен молебен за извоюваната свобода. Днес, 145 години по-късно, отново сме в храма, за да благодарим на Бога за този велик дар, изпросвайки мир и благоденствие за нашия народ“ – каза Русенският митрополит.

Той благослови присъстващите в храма и раздаде нафора на вярващите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе