Капански носии, шевици и китки в ОУ „Никола Вапцаров“

Според стари поверия шевиците са се използвали, за да защитават човек от лоши влияния. Други хора казват, че шевиците са разкази в картинки, които се поставяли на облеклата и по този начин вплитали историята на рода. Трети твърдят, че шевицата не е нищо повече от украшение, което имало за цел да прави дрехата по-пищна, тъй като народната носия е дреха, която според вида си била предназначена за ежедневно или официално облекло.

Едно обаче е сигурно – шевиците са наследен обичай, който съществува далеч преди да бъде създадена нашата страна.

YouTube

В серия от уроци през целия януари малките Вапцаровци изучаваха мъдростта, богатството и красотата на специфичните капански носии, шевици и камилчени китки.

На гости ни бяха Гинка и Петър Николаеви от село Топчии. Пяха и разказваха за своето детство, с гордост показаха как съхраняват и предават традициите на своите внуци.

Много емоционално преминаха срещите с г-жа Катя Лапатова – представител на читалище „Просвета“ – село Топчии. Сладкодумно и увлекателно тя омая децата от няколко класа. Показа им елементите на женската и мъжката носия, разказа какъв е бил обичаят за сплитане на косата при момичетата и момите, как са се познавали ергените (по буйните им „перчани”), как мъжете нахлупвали калпаците от сутринта и не ги махали до лягане зиме и лете, защо има разлика в шевиците на мъжката и женската носия…

С голямо любопитство и старание под нейно ръководство четвъртокласници изработиха камилчени китки.

Г-жа Дарина Пенчева – бивш начален учител, пренесе децата в миналото. Нейните песни им донесоха наслада и възбудиха интерес към народното творчество.

Четвъртокласниците посетиха ХГ „Проф.И.Петров“ и се запознаха с изложбата „Свят от тъкани и багри“, където научиха за материалите и начините за тъкане на черги и изработване на шевици и венчета.

С голям ентусиазъм децата направиха изложба с рецепти на капански гозби. Скромно и пестеливо са живели капанците, от нищо – нещо са спретвали. Който не е хапвал „тарана”, пиперена яхния, „раки”, много е пропуснал.

Третокласници прецизно изрисуваха капански шевици , опознаха техните елементи и символика.

Няма да се погуби един народ, който знае историята и си тачи традициите.

Капански носии, шевици и китки Според стари поверия шевиците са се използвали, за да защитават човек от лоши…

Posted by Основно Училище Никола Вапцаров on Wednesday, February 1, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе