Собственикът на Yettel: Сделката с Булсатком трябва да бъде внимателно проверена

Сделката с “Булсатком” трябва да бъде внимателно проверена. Това каза в ново интервю Марек Слачик, изпълнителен директор на PPF Telecom Group за Централна и Източна Европа – собственикът на оператора Yettel. Той цитира публично достъпни източници, които разкриват, че чрез поредица от сделки един от основните конкуренти на пазара би могъл да придобие значителна пазарна сила, ако сделката с “Булсатком” бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. Слачик каза още, че през последните години наблюдаваме сериозна консолидация на пазара.

“Ние, например, дадохме конкурентна оферта за придобиване на “Булсатком”, но не спечелихме търга, защото нашето намерение беше да се търси одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Малко след това от медийни публикации стана ясно, че сделката за продажбата на “Булсатком” е била сключена с друг купувач, но антимонополният регулатор не е бил уведомен, както повелява законът”, разказа Слачик и допълни: “спазването на нормативните разпоредби и конкретно Закона за защита на конкуренцията е ключов принцип, който следва да ръководи не само нас, но и всеки играч на пазара.”

YouTube

Припомняме, че през декември антимонополната комисия у нас започна проверка на покупката на доставчика на тв съдържание „Булсатком“ от дружество на бизнесмена Спас Русев. Комисията обяви, че предвид постъпилата информация и доказателства, може да се направи обосновано предположение, че операцията, в резултат на която „Вива Корпорейт България“ ЕООД придобива пряко или косвено чрез лицето Спас Д. Русев мажоритарен дял от капитала на дружеството-майка на „Булсатком“ ЕООД, има вероятност да представлява концентрация между предприятия. Уведомление за осъществяване на съответната концентрация не е постъпило в КЗК, затова комисията ще провери сделката, съобщиха от антимонополния орган.

Марек Слачик обяви още, че PPF обмисля всички възможни варианти, вкл. да сезира КЗК за евентуален картел между някои от посочените предприятия.

По-рано този месец КЗК обяви, че стартира процедура по задълбочено проучване върху серията сделки за придобиване на регионални оператори от един от трите големи телекома. Задълбочената проверка идва, след като през декември съдът анулира предишно решение на КЗК за одобрение на мащабната експанзия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе