Дарение за Турция от Кубрат тръгна днес

Днес, точно в 9.30 часа, от град Кубрат потегли първият бус от Лудогорието с дарения за пострадалите от земетресенията в Турция. Мащабната национална кампания, в подкрепа на пострадалите в опустошителното бедствие в южната ни съседка, започнаха първи от Движението за права и свободи (ДПС), а към нея се включиха стотици членове, симпатизанти, доброволци и граждани.

От началото на кампанията в община Кубрат, до тази сутрин, бяха набрани 5000 лв., като бе направено и отделно дарение в размер на 1000 евро от семейство Бахтишен и Шабан Ахмедови от село Мъдрево, по настоящем пребиваващи в кралство Нидерландия /Холандия/. Стойността на изпратените от Кубрат стоки от първа необходимост, храни и консумативи възлиза на над 3000 лева, като организаторите в лудогорския град уточниха, че кампанията ще продължи колкото е необходимо, а днешната акция е част от първия транш в Лудогорието към който се включиха активно всички общини на областта и трябва да приключи до 10 февруари 2023 г.

YouTube

Лични поздравления и благодарности за съпричастността към доброволците, дарителите и служителите на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания (ДЦПЛУ) в Кубрат отправиха кметът Алкин Неби, председателят на местния парламент Хюсеин Юмеров и председателя на Общинския съвет на ДПС – Кубрат Онур Зайкъров. Първите дарения бяха връчени от кметовете на селата Бисерци, Сеслав и Севар, като към кампанията се присъединиха и останалите населени места в Кубратско.

„Жителите на село Бисерци се включиха активно в кампанията за дарения за пострадалите от зловещото земетресение в Турция. Цял ден хората идваха или се обаждаха, че искат да помогнат. Хората, които не успяха в първия ден на кампанията, се обадиха, че ще дойдат на другия ден да дарят от скромните си средства. Имаше и пенсионери, които получиха своите малки пенсии, споделяйки, че искат да помогнат с каквото могат – малко но от сърце. Като кмет на село Бисерци изказвам искрените си благодарности на всички, че са съпричастни с болката на пострадалите“, коментира кметът на Бисерци Алиш Арифов.

Първият бус с помощ за пострадалите вече премина и през няколко от общините в Разградско, сред които бе и община Лозница. Помощта от Лозница изпратиха лично кметът Севгин Шукри и председателят на ДПС в област Разград Мехмед Салим.

„Със стоки от първа необходимост и парични средства активно се включиха и жителите на Община Цар Калоян, който помнят доброто дело по време на наводненията през 2007 г., когато от Турция бяха дарени 100 хил. долара в помощ на пострадалите. Днес се убеждавам, че етноса и религията остават на заден план, виждайки такова единство и солидарност в подкрепа на пострадалите и засегнатите хора в Република Турция“, заяви заместник-председателят на ДПС инж. Ахмед Ахмедов.

Даренията вече се събират в складовата зона в Хасково в координация с местните ръководители на ДПС по региони, но помощ, като тази от Лудогорието, вече пътува по спешност и към разпределителния център в Одрин. Вещите, от които хората в Турция имат нужда и които трябва да бъдат нови и с етикет, са зимни дрехи и обувки, особено за деца, ръкавици, шапки, препарати за почистване, санитарни и хигиенни материали, памперси, одеяла, газови печки, външни батерии. Пострадалите се нуждаят и от храни – варива, консерви, бебешки пюрета. Средства и дарения в Кубрат се набират в сградата на ДЦПЛУ на ул.“Страцин“ №2. Дарения се приемат също и по всички кметства в общината.

„В мислите си ние сме с целия турски народ. Молитвите ни са насочени към бързото възстановяване на пострадалите“, заявяват от Движението за права и свободи, които благодарят за съпричастността на всички дарители, доброволци, граждани и симпатизанти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе