Общинският съвет по наркотични вещества прие годишния си отчет за 2022 г. и плана за работа през 2023 г.

Общинският съвет по наркотични вещества прие годишния си отчет за 2022 г. и плана за работа през 2023 г. за превенция на употребата и злоупотребата с наркотични вещества.

Заседанието на общинската структура, към която има и Превантивно-информационен център, бе открито и ръководено от заместник-кмета на Община Разград Хабибе Расим, а основни параметри от двата документа представи председателят на ОбСНВ Станислава Петрова.

YouTube

През отминалата година експертите в ОбСНВ са обхванали в различни дейности 3490 ученика от 27 учебни заведения и извънучилищни звена не само от община Разград, а и от съседните общини в област Разград.

В плана за работа са предвидени множество дейности по четири основни задачи на ОбСНВ: ограничаване разпространението на употребата на наркотични вещества чрез обединяването на усилията на институциите, имащи отношение по проблем; промоция на здравословния начин на живот и намаляване на търсенето и употребата на психоактивни вещества сред децата и младите хора; събиране и анализ на съществуваща информация и осигуряване на адекватна информация относно употребата и злоупотребата с наркотични вещества на местно ниво и социална рехабилитация, реинтеграция и лечение на злоупотребяващите и зависимите. Сред предвидените дейности са: отбелязване на международни дни по проблемите, по които работи ОбСНВ; провеждане на обучения и дискусии с ученици от различни възрасти; работа на Национални програми и други.

На заседанието общинският съветник Ахмед Ахмедов сподели свои наблюдения, че в непосредствена близост до входове на училища в Разград се пушат цигари и апелира да се предприемат мерки, за да не се дава по този начин лош пример на децата. Членовете на ОбСНВ обсъдиха възможността тази ситуация да бъде дискутирана на среща с училищни директори, на която да присъстват и представители на РЗИ. Обсъдени бяха и възможности за подобряване на комуникацията на специалистите от ОбСНВ с родителите, тъй като те по-рядко се ангажират с участие в общи превантивни дейности.

Сред темите, които коментираха членовете на ОбСНВ, бе и необходимостта от запознаване на по-широк кръг от хора с резултати от анонимна анкета, проведена от социологическата агенция „Сова 5“ по поръчка на Национален фокусен център за наркотици и наркомании. В нея са участвали 1036 деца между 5 и 7 клас от 7 училища в Разград. Съдействие при разпространяването на обобщената информация ще окажат от Регионалното управление на образованието, които ще изпратят резултатите от проучването до училищните директори, така че чрез тях да достигнат до учителите и родителите. Според проучването 1,5% от учениците в прогимназиален етап на обучение в град Разград посочват, че са употребявали някога в живота си някакво наркотично вещество, като 18,8% от тях за последно са го правили през последните 30 дни преди проучването, 81,2% – през последните 12 месеца, а 18,8% – преди повече от 12 месеца. Учениците отбелязват, че са употребявали най-вече марихуана, а също и амфетамини.

Като причини за първа употреба на наркотично вещество, те най-често са посочили „от скука, за разнообразие“ (43,8% от употребявалите наркотици), „от любопитство, да опитат нещо непознато“, „за удоволствие, за да изпитат временен приятен ефект“ (по 31,3%), „защото е модерно“ (25,0%), „защото са се чувствали самотни“ (18,8%).

За 12,5% от употребявалите наркотици тази употреба е започнала на 10 години, за 37,5% – това се е случило на 11, а за 25,0% – на 12 години. Девет от десет ученика смятат, че в бъдеще няма вероятност да употребява наркотици. 2,8% от учениците оценяват вероятността да употребяват наркотици в бъдеще като голяма, а 8,2% – като неголяма.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе